Български пипер - ползите и вредите за тялото

Български пипер е ярък, сочен, хрупкав зеленчуков пулп от семейството на куче. При готвенето употребата му е многостранна. Българският пипер върви добре с много продукти, както сурови, така и пържени, е отлична украса за различни ястия, може да се сервира като отделна закуска. Освен това има много рецепти за блокирането му.

Как да изберем правилната

Когато избирате пипер, фокусирайте върху гладка, лъскава повърхност и зелен, еластичен плодов ствол. Пиперът с тъмно и набръчкано стъбло вече е загубил повечето си полезни свойства поради неправилно или прекомерно дълго съхранение.

Различни малки тъмни петна и мехури предполагат, че пред вас има продукт с лошо качество, който може да е бил засегнат от насекоми или гъбички. По-специално такива дефекти са неприемливи за чушки с зелен и червен пилинг.

Пукнатините на повърхността ще доведат до бързо разпадане на продукта, както и до образуването на нежелани бактерии.

Ако имате пипер с големи светли петна, това означава, че продуктът не е напълно узрял, което означава, че ще има по-малко сладост.

Не забравяйте, чеколкото повече пиперът тежи, толкова по-сочен е той . Въпреки това си струвада се въздържат от закупуване на зеленчуци с внушителни размери и с твърде лъскава повърхност. Този пипер се отглежда на базата на химически торове, за да стане по-енергичен и вероятно да се третира с химикали.

Полезни и лечебни свойства

 • Въпреки факта, че пиперът се нарича сладък, съдържанието на захар в него е малко, което означава, че с право може да се наречедиетично . В допълнение, зеленчукът е богат на витамини, особено на С и А, както и на микроелементи (Zn, Mg, P, Cu, K, Na), които имат положителен ефект върху имунната система, спомагат за възстановяване на силата след заболяване, преодоляват пролетния дефицит на витамини и подобряват ситуацията с дерматологични проблеми (суха и пилинг на кожата, тъпота и загуба на коса, крехкост на нокътните пластини).
 • Българският пипер се препоръчва за хора, страдащи от безсъние, нервни разстройства, анемия, проблеми с паметта, подложени на постоянен стрес.
 • Киселини и флавоноидинормализират кръвното налягане, пречистват кръвта от холестерола, предотвратяват развитието на кръвни съсиреци.
 • Съдържанието на микро и макро елементи прави зеленчука полезен за жени, които носят дете, като превенция на проблемите на скелетната система.
 • Също така се препоръчва за хора, страдащи от пристрастяване към тютюна, като Пиперът има способносттада изчисти дихателните пътищаот натрупаните токсини, както и да елиминира патологиите на дихателните пътища.
 • Витамин В6 и фолиева киселинасе борят с развитието на коронарната болест.
 • Зелена чушканамалява вероятността от злокачествени тумори, особено ефективни в борбата с рака на гърдата. По-скоро рядкото вещество ликопен забавя развитието на метастазите.
 • Зеленчукът имапротивовъзпалително и антибактериално действие , а също така подобрява функционирането на храносмилателния тракт и панкреаса, поради наличието на алкалоид капсаицин.
 • Български пипер се използва за приготвяне на терапевтични мазила, които помагат при артрит и радикулит, както и за създаване на козметика.

Противопоказания за употреба

 • При намалено налягане и коронарна болест на сърцето си струва да се ограничи или напълно да се откаже от употребата на български пипер, тъй като някои от алкалоидите, съдържащи се в неговия състав, допринасятза понижаване на налягането и за разреждане на кръвта .
 • Също така съдържанието на алкалоиди води до повишена секреция на храносмилателни сокове , следователно хората, страдащи от заболявания на стомаха (колит, гастрит, язва), български пипер могат да се използват само след топлинна обработка.
 • Българският пипер не се препоръчва да се използва за диетични цели, тъй като Той е богат на киселини, които могат да причинят глад.
 • Червената чушка не трябва да се използва от хора, които са предразположени към алергични обриви, защото растителният продукт съдържаетерични масла .
 • Също така консумацията на пипер не се препоръчва при заболявания на бъбреците или черния дроб, епилепсия, хемороиди и нарушения на нервната система.

Условия за съхранение

Чушките се продават в магазините през цялата година. При нормални условия растителността расте и достига зрялост в периодаот юли до септември . Необходимо е да се въздържат от покупка през зимата и пролетта, защото По това време се отглежда на базата на нитрати и пестициди, което увеличава вероятността от рак. Изход от тази ситуация може да бъде замразяване или запазване на зеленчука.

Когато е замразено, зеленчукът запазва повечето си полезни свойства. Нарежете пипера в зависимост от начина, по който планирате да го използвате, поставете го в специални контейнери или найлонови торбички и го изпратете във фризера.

Когато разпределяте сумата, уверете се, че можете да използвате една част едновременно, защото повторното замразяване значително намалява количеството на хранителните вещества, засяга вкуса и вида на продукта. Също така не се препоръчва размразяване във вода. Замразени пиперки могат да се добавят към салати и супи, също така, ако замразите цели чушки, можете да ги пълните.

Като се има предвид, че пресният пипер може да се съхранява в хладилника за около една седмица, можете да се опитате да я запържете. Този метод ви позволява да запазите повечето от полезните свойства. Трябва да се помни, че поради високото съдържание на сол, употребата в тази форма не се препоръчва за хора с проблеми с кръвното налягане и при добавяне на горещи подправки, към стомашни язви и гастрит.

Заключение

Като се имат предвид препоръките, може да се каже, чеЕфектът от употребата на българския пипер върху здравето на тялото е чисто индивидуален. За здрав човек няма ограничения за употребата на този зеленчук.

При наличие на болести или при поява на алергични или други нежелани реакции не трябва да се забавя посещението в поликлиниката. Също така, не се опитвайте да лекувате сериозни заболявания, като използвате този продукт, без да се консултирате със специалист.