Chufah фъстъци: ползите и вредите

Ползите и лечебните свойства на ядките са известни на всички. Но за да се извлече максималната полза от този дар на природата, е необходимо да се ядат не само всички известни видове.

Един от най-интересните представители е фъстъчено фъстък. Нека да видим какво е то, какво има полезни и лечебни свойства, дали има противопоказания за неговото използване, както и избройте възможностите за използването му в готвенето.

Какво е това

Chufa peanut е плод на многогодишно тревисто растение от семейството на осоки, нареченоsyt . Клубените на коренището на това растение се наричат ​​ядки поради техния вкус и визуални качества. Растението достига половин метър височина и е храст, състоящ се от тесни дълги листа, растящи в гроздове. Един храст носи400-500 гайкис дължинадо 3 см . Клубените са покрити с твърда кожа, която обгръща бялата плът на ядките.

Външният вид на чуфата е доста незабележим, лесно се бърка с обикновената острица. Освен това е изненадващо, че върху корените на това незабележимо растение могат да се съдържат полезни плодове, яденето, от което можете да получите не само удоволствието от необичайния вкус на тези ядки, но и да обогатите тялото си с благоприятни ефекти.микроелементи.

Културата на препитание се отглежда предимно в страните от Северна Африка, както и в средиземноморските региони. Този продукт е известен на древните египтяниоколо 2000 години преди новата ера . В момента чуфа има особена популярност не само в Египет, но и в много европейски страни, особено сред италианците и испанците. В Русия фъстъците започнаха да се отглеждат преди два века и му дадоха името "Зимник", но сега, въпреки непретенциозността си, е трудно да го посрещнем в нашата област.

Полезни и лечебни свойства

 • Chufa съдържаполезни видове мазнини , които в случай на умерена консумация могат да помогнат на организма, в частност да подобрят състоянието на косата и нокътните пластини, да подпомогнат борбата с дерматологичните проблеми.
 • Съдържаниетона водоразтворимите витаминиосигурява защита за имунната система, подобрява зрението и също така има положителен ефект върху функционирането на нервната система.
 • Също така аскорбиновата киселина , съдържаща се в големи количества в фъстъци, ставазащита на имунитета. Помага за борба с настинки, вирусни инфекции, а също така има благоприятен ефект върху сърцето и състоянието на кръвоносните съдове.
 • Микроелементи катожелязо и мед , заедно с витамини, работят за премахване на онкологичните образувания, както и за предотвратяване на тяхното възникване. Съдържанието на тези микроелементи спомага за инхибиране на окислението и по този начин предотвратявапреждевременно остаряване на тялото.
 • Богатото съдържание на йодблагоприятно влияе върху работата на мозъка, щитовидната жлеза и също така спомага за нормализиране на хормоналния баланс в организма.
 • Калият регулира метаболизма на водно-солената системав организма, като по този начин помага да се отървете от подпухналостта. В допълнение, този микроелемент има диуретичен ефект.
 • Орехът съдържаолеинова киселина , която е отличен невротрансмитер и също така подобрява функционирането на кръвоносната система, премахва хипертонията и понижава нивото на вредния холестерол.
 • Chufa също съдържа по-рядко вещество -селен . Той активира производството на антиоксидантни ензими в организма и подобрява функционирането на щитовидната жлеза. Селенът също така предпазва от болести като атеросклероза, артрит, катаракта, херпес и хепатит. При панкреатит селенът може значително да намали възпалението на панкреаса.
 • Когато суровите ядки се консумират в сурово състояние,се случва пречистване от токсини и токсини , както и на радиоактивни замърсители, натрупани в организма поради влиянието на околната среда.
 • Поради разнообразието от полезни елементи, chufa иматонизиращо действиеи спомага за бързото възстановяване от настинка или вирусна инфекция.
 • Този продукт е в състояние да замени антибиотика и да помогнеза облекчаване на възпалението , като унищожи бактериалната среда, която е особено важна по време на сезонните грипни епидемии и разпространението на острата болест.респираторни заболявания.
 • Chufa има ефект надезинфекция на устната кухина , елиминира огнищата на възпалението в венците и благодарение на съдържанието на фосфор укрепва зъбите, както и костната система.
 • Отделна ниша се заема от масло , направено от тази гайка. Той се бори срещу съдовите заболявания и предотвратява коронарната болест на сърцето, а също така безопасно разгражда вредния холестерол.

Противопоказания за употреба

 • Строго е забранено използването на чуфу при наличието наиндивидуална непоносимостна микроелементи, включени в състава му, както и склонност към алергични реакции.
 • Фъстъците са забранени за хора, които имат проблеми с черния дроб.
 • Необходимо е този продукт да се използва с повишено внимание, ако иматенаднормено тегло , както и склонност да го наемате по време на периода на кърмене. Също така не се препоръчва да се дават фъстъци на деца до три години.
 • Прекомерният прием може да причинихраносмилателни проблеми , чувство на тежест в стомаха и чревни спазми. Това се дължи на високото калорично съдържание на този продукт.

Уреди за готвене

Чуфу може да се консумира както сурова, така и след топлинна обработка. Също така се използва активно при приготвянето на салати и напитки (orshud, фъстъчено мляко).

Студенопресованите клубени произвеждат жълто масло, което по своето качество съответства на маслини и бадеми. Chufa масло успешноизползва се при готвене, а също така намира приложение в производството на ефективна козметика.

На основата на чуфи произвеждат брашно, сладолед, заместители на кафето и какао.

Заключение

Редовна, но в същото време умерена употреба на необичайни за нашия регион орехови чуфови вани не само може да задоволи гастрономическите изисквания, но и да насити тялото с множество полезни вещества.