Аспержи - полезни свойства и вреда

Много, особено малките деца, не харесват аспержите, тъй като смятат, че са вкусни. Всъщност, аспержите са склад на хранителни вещества и имат големи ползи. И какво точно свойствата на това растение могат да бъдат намерени по-нататък.

Обща информация

Аспержите са билки от семейството на аспержите. Някои видове аспержи са билки, някои са храсти. Най-често срещаният вид растение е аспержи officinalis.

Растението е нисък храст, със силно разклонено стъбло. Тънки клони се събират в снопове, на краищата им са малки игловидни клони, поради които храстът наподобява на трева вид. Върховете на кълновете (приблизително20 см) от аспержи лекарствени са деликатес. Вкусни са също и по-рядко срещаните видове - аспержи, закръглени и късолюбиви аспержи.

Растението съдържа огромно количество хранителни вещества:

 • Оптични влакна.
 • Органични киселини: фолиева, оксалова, никотинова и др.
 • Кумарини.
 • Сапонини.
 • Аспарагин.
 • Витамини: А, В1, В2, В9, С, Е, К, РР.
 • Минерали: калий, магнезий, натрий, калций, фосфор, желязо, цинк.

Калоричната стойност на продукта е само20 калории на 100 грама .

Има 3 вида аспержи:бяло ,зеленоилилаво . Белият растепод земята и има деликатен вкус и мека текстура, но съдържанието на витамини и някои други хранителни вещества в него се намалява поради липса на слънчева светлина. Зелените аспержи имат по-изразен вкус и съдържат повече хранителни вещества, а виолетовият - с леко горчив вкус. В продажба най-често можете да намерите зелени аспержи, тъй като е най-лесно да растете и е най-евтино.

Ползи

Защо аспержите са толкова полезни? Полезно е в това:

 • Укрепва сърдечно-съдовата система.Кумаринът, който е част от продукта, укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. А магнезият и калийът допринасят за подобряване на сърцето.
 • Подобрява храносмилането.Аспержите са богати на диетични фибри (фибри), която обгръща стените на стомаха и червата и ги предпазва от вредни ефекти. В допълнение, фибри помага да се създаде стол и да се отървете от метеоризъм и подуване на корема.
 • Намалява холестерола.Сапонините, съдържащи се в растителните кълнове, нормализират липидния метаболизъм в организма и почистват съдовете на холестеролните плаки.
 • Осигурява здравословна бременност.Аспержите са богат източник на фолиева киселина, която се предписва на почти всички бременни жени и на тези, които се подготвят за зачеване. Фолиевата киселина спомага за запазване здравето на бъдещата майка и предотвратява развитието на вродени дефекти при децата.
 • Разширява младежта.​​Растението съдържа голямо количествоантиоксиданти, които предотвратяват стареенето и развитието на много заболявания. Редовната употреба на аспержи значително намалява риска от болестта на Алцхаймер.
 • Почиства тялото. Аспарагусът е добър диуретик, т.е. диуретик, така че почиства бъбреците от вредни вещества и ги отстранява с урината.

Вреди

Освен ползите, аспержите могат да причинят вреда на тялото, така че трябва да се използва с повишено внимание:

 • Алергия. Аспержите често не предизвикват алергични реакции, но въпреки това, след като са яли растение, някои хора са имали симптоми като зачервяване и сърбеж на кожата, кихане и дори диспептични нарушения.
 • Неприятна миризма от тялото.След като растението е било изядено, активните вещества в него започват да се разлагат в тялото. Когато се разлагат, серните съединения излъчват неприятен, странен мирис, който изтича през потните жлези навън, което води до мирис на тялото. Миризмата преминава в рамките на няколко часа.
 • Дразнене на лигавиците на храносмилателния тракт. Сапонините дразнят лигавиците на стомаха и червата и могат да причинят гастрит или язви. Аспарагусът е противопоказан при пациенти с тези патологии.
 • Появата на уролитиаза . Аспержите съдържат оксалова киселина, която образува оксалати - соли на оксаловата киселина. Оксалатите могат да причинят уролитиаза, подагра идруги бъбречни заболявания. Трябва да се отбележи, че хората, които имат цистит, пиелонефрит и други бъбречни патологии, не могат да ядат растението.

Как да се готви аспержи

Преди варенето на аспержите, изплакнете я добре, отлепете филма и отрежете твърдите основи от разсад. Технологията за готвене е следната:

 1. Няколко кълнове да бъдат вързани в снопове и към всеки сноп да се върже малко тегло (така че „букетите“ да не плуват при готвене).
 2. Гредите се потапят в кипяща подсолена вода и се варят в продължение на 3-5 минути. Много е важно да не се усвояват кълновете, в противен случай ястието ще бъде скучно и безвкусно. Готовността може да се провери чрез пробиване на аспержите в основата с нож или вилица - кълновете не трябва да бъдат твърди.
 3. След готвене, готовата чиния трябва веднага да бъде потопена в студена вода, за да стане хрупкава.

Върховете на стъблата може да не се вместват в тигана и да се издигат над водата - няма нужда да ги избутвате, те ще се готвят под действието на пара. Не затваряйте съда с капак.

Този метод на готвене ви позволява да запазите ярко зеления цвят на продукта. След готвене, аспержите могат да се добавят към салати, странични ястия, първите ястия.

Ако искате да опитате най-пресните аспержи, тогава трябва да се научите как сами да го отглеждате на лятната къща или да можете да идентифицирате най-пресните кълнове на рафтовете на супермаркетите.

Пресни издънки от ярко оцветени аспержи имат гладка и лъскава кожа. Ако ги разтриете помежду си, можете да чуете скърцането. Издънките трябва да бъдат твърди, с плътно затворени глави.Дължината на стъблото е около15-20 cm .

Продуктът може да се съхранява в хладилникза максимум 4 дни . Препоръчва се издънките да се съхраняват на долния рафт, след като ги опаковат с влажна кърпа. Не трябва да ги държите в пластмасова торбичка, тъй като без липса на въздух растението бързо ще се влоши.

Аспержите са много полезни за възрастни и деца. В Европа, този деликатес е много обичан заради неговия вкус и ползи, но в Русия, аспержите нямат толкова силна популярност. Препоръчително е да се използват ястия от аспержи поне веднъж седмично, за да се осигурят на организма хранителни вещества, и този продукт трябва да се изисква в диетата на бременните жени.