Ползите и вредите на вегетарианството за тялото

Вегетарианството е популярна посока в правилното хранене. Може да има няколко причини, поради които човек може да откаже продукти от животински произход: това са етични съображения и желание за подобряване на тяхното здраве, някои преминават към вегетарианство въз основа на медицински доказателства, религиозни убеждения или виждат добри икономически ползи при отказването на месо и птици.

До какво води този тип хранене и защо няма аргументи и предразсъдъци около вегетарианството?

Вегетарианство - какво е това?

Вегетарианството е вид храна, която се характеризира спълно изключване от хранителния режим на месните продукти , включително месо от домашни птици, риба и морски храни, странични продукти. Диетата на вегетарианците се състои главно от растителни и млечни продукти. Въпреки това, трябва да се отбележи, че в структурата на храненето на растенията има отделна област - веганизъм. В допълнение към месото, то изключва използването на животински продукти и техните производни (яйца, мляко, сирене и др.).

Историята на храненето на растенията съществува от хиляди години. Традицията на изоставяне на месни продукти идва от страни, в които доминира индийската религия (будизъм, индуизъм, джайнизъм). Индия и до днес е световната столица на вегетарианството. Установено е,че всеки трети индианец никога не е ял месо и няма да го направи в бъдеще. Някои философи също не ядяха месо от животни, например последователи на древногръцкия мислител Питагор.

Вегетарианството дойде в европейските страни едва в средата на 19-ти век. Смята се, че британските колонизатори, от чиято страна е създадена първата вегетарианска общност, са приети от индианците.

Вегетарианството в Русия е претърпяло периоди на разцвет и пълно затихване. От края на 19-ти век до пристигането на комунистическата власт, вегетарианските трапезарии и общества съществуват на територията на Русия, вестник Вегетариански пратеник се издава ежемесечно, а Лев Николаевич Толстой в творбите си повдига острата социална тема на не убива животни. Впоследствие съветското правителство забрани вегетарианството, а някои членове на общността бяха изгонени.

Според социално проучване днес 4% от руското население се смята за вегетарианско, а повече от половината граждани одобряват този вид храна, но все още не са готови да се откажат от месото.

Ползите от вегетарианството

 • Привържениците на растителния тип храненеса по-малко чувствителни към развитието на рак на червата, черния дроб и бъбреците . Този факт в света на учените отдавна е безспорен. Меса храна, и по-специално, пържени в голямо количество масло, съдържа канцерогени в състава му. Животинските протеини са чужди за тялото, съдържат много възпалителни медиатори и вещества, които предизвикват метаплазия(злокачествена дегенерация) и клетъчна мутация. Разбира се, няма пряка връзка между рака и месото, но консумацията на животински продукти значително увеличава шансовете за развитие на тумори.
 • Вегетарианците поддържат нормално телесно тегло с голям успех . Заслугата в това принадлежи на изобилието от растителни влакна и неразградими диетични фибри в диетата на вегетарианството. Усещането за пълнота от плодове, зърнени храни и зеленчуци идва по-бързо и влакната подобряват храносмилането.
 • Растителните храни намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания . Европейските страни, където всеки десети гражданин отказва месо, имат сравнително ниска честота на хипертония, атеросклероза и сърдечна недостатъчност. Факт е, че мастните меса нарушават метаболизма на мазнините в черния дроб и повишават нивото на общия холестерол, а изобилието на плодове и зеленчуци защитава съдовата стена и значително намалява риска от инфаркти и инсулти в бъдеще.
 • Месната храна може да намали абсорбцията на витамини и минерали в червата, докато привържениците на храненето на растенията рядко се сблъскват с проблема със сезонните недостатъци на витамините.
 • Антиоксидантитеот растителни продукти възпрепятстват развитието на оксидативен стрес, който предпазва клетъчните мембрани от свободните радикали. Това прави тялото на вегетарианците устойчиви на развитието на инфекциозни заболявания, включително податливост на вирусни инфекции на горните дихателни пътища.
 • Ниската алергичностна дневния хранителен режим на вегетарианците ги правипо-малко податливи на развитие на атопични заболявания - бронхиална астма, дерматит, полиноза.
 • Месото и вътрешностите могат да предизвикат автоимунни процеси като ревматоиден артрит, гломерулонефрит, склеродермия и дерматомиозит. Премахването на чужди антитела при вегетарианципредпазва и стабилизира имунната им система .

Увреждането на вегетарианството за тялото

 • Дефицит на протеин . Според препоръките на СЗО на всеки човек се препоръчва да използва 1,5-2 г протеин на 1 кг телесно тегло на ден. Ако човек, който си позволи да яде месо, е лесно да се направи, тогава вегетарианецът ще се сблъска с трудности. Дори и най-обмислената растителна диета не може да изпълни нуждите на организма от протеини и аминокиселини. Това е изпълнено с хормонална дисфункция, едематозен синдром и нарушен синтез на панкреатични ензими, както и неизбежна загуба на мускулна маса.
 • Липсата на витамин В12е пречка за всички вегетарианци. В правилното количество се съдържа само в месото, особено в страничните продукти - черния дроб и бъбреците на животните. Очевидни признаци на витаминен дефицит стават забележими едва след 4-5 години вегетарианство и се характеризират със синдром на анемия - загуба на коса, мътност и бледност на кожата, слабост, болка в крайниците.
 • Вегетарианството е особено критично, когато става въпрос за малки деца и бременни жени. Нарушен растеж и развитие на крехкия организъм.
 • Вегетарианската диета е бедна на йод, калций и витамин D 3 , което е изпълнено с нарушение на структурата и минералната плътност на зъбите и костите. Постоянният недостиг на тези вещества води до чести фрактури, абразия на зъбния емайл и нестабилност на ставите.

Основни правила за вегетарианска диета

 1. Постигането на 15-годишна възраст е предпоставка за прехода към растителна храна.
 2. Недостигът на протеини и аминокиселини трябва да се попълва чрез ежедневна употреба на леща, елда, соя, боб или тофу.
 3. Препоръчва се да се компенсира недостига на витамин В12, като се приемат таблетки от това вещество. За тази цел някои вегетарианци приемат синьозелените водорасли Спирулина.
 4. На вегетарианците се препоръчва да посетят лекар и да направят кръвен тест поне два пъти годишно, за да наблюдават основните метаболитни нива.

Заключение

Придържането към вегетарианството или не е чисто личен избор на всеки съвременен човек. Отказът на продуктите от животински произход следва да бъде внимателно и измерено решение.