Репей: полезни свойства и възможна вреда

Репей (репей, бодил) е двугодишна билка с мощно стъбло, достигаща до 1,5 метра дължина. големи листа и незабележими цветя в пухкава розетка. Семена от репей лесно и здраво се придържат към човешкото облекло и животински косъм, така че бързо се разпространяват на дълги разстояния.

Репейът е плевел и расте сред изоставени сгради, на отпадъци и покрай крайпътни. Полезните свойства на растението са причинени от богат набор от витамини и микроелементи в състава му.

Описание и състав

Сред многото сортове репей най-често срещаните и известни са големи, малки и чувствителни.

Като лекарство най-голямата роля се играе отрепейе растение с височина до 3 метра, с изправено стъбло, светлозелени космати листа и корен до достигане на60 cm ] по дължина.

Семена от репей съдържат висока концентрация на активни вещества, а корените и листата имат редица полезни свойства:

 1. Етеричните и мастни масла- притежават антимикробни, лечебни и омекотяващи свойства.
 2. Танини- изпълняват хемостатични и противовъзпалителни функции. имат бактерицидно и стягащо действие.
 3. Фитостерол- спомага за намаляване на нивото на лошия холестеролв човешка кръв. Той се използва активно като хранителна добавка и като средство в борбата срещу рака.
 4. Протеин- поддържа еластичността на мускулните влакна.
 5. Стеаринова киселина- се използва за подобряване на свойствата на техническите масла и структурните компоненти на сапуна.
 6. Палмитинова киселина- насърчава обновяването на епидермалните клетки и регенерирането на космените фоликули.
 7. Полисахаридът на инулине отговорен за образуването на полезни бифидобактерии в чревната микрофлора.

Лечебните свойства на репей се използват за производството на фармакологични препарати и в рецепти за традиционна медицина.

Полезни свойства

За лечението на различни заболявания се използват всички части на растението, но най-високата концентрация на полезни микроелементи се намира в корена на репей. Лечебните свойства са най-силно изразени при едногодишни растения.

Корени и стъбла

В промишленото производство свойствата на корените се използват в следните случаи:

 1. Производство на маслени лакове.
 2. Производство на смазочни материали за части на въртене в ротационни, ядрени и оптични жироскопи.
 3. Производство на индустриален сапун.
 4. Изработване на картон и опаковъчна хартия.

В медицинската козметология се използва лекарство, наречено репейно масло. Този инструмент възстановява здравето на косата, предотвратява тяхната загуба и има антисебореен ефект върху скалпа. Производителност на репеймасла, потвърдени в лечението на дерматит, акне и за ускоряване на зарастването на изгаряния. Репейното масло е включено в състава на козметичните продукти за грижата за проблемна и остаряла кожа.

Водни разтвори на пресен и сух корен от репей, използван за профилактика и лечение на следните заболявания:

 • Инфузии и отвари от корените- използвани вътрешно, като потогонно и диуретично средство. за лечение на ревматизъм, язви и хроничен гастрит.
 • Бульони за външна употреба- използвани за лечение на фурункулоза и екзема.
 • сухи настъргани корени - добавени като полезна добавка към ръжено брашно, кафе и цикория.
 • Отварата на кефир или оцетна киселина- е готова за превръщане на инулина в фруктоза.
 • Млади издънки- добавени към супи и бульони през пролетта на авитаминоза.
Поради наличието в корените на полизахарид от репей инулин - те имат сладникав вкус. Поради тези свойства корените на растението се използват в готвенето в страни като Япония, Бразилия и Португалия. В храната са стъблата на растенията, които по вкус си приличат на артишок.

Листа

Свежите листа от репей се използват като външни лосиони и като антипиретични чайове.

За вътрешна употреба:

 • Сокът от прясно набрани листа от репей- има антисептично и антитуморно действие и се използва за отстраняване на токсините и шлаките от тялото. за лечениеболки в ставите с артрит и артрит.
 • Чай от сухи листа на репей- използва се при заболявания на пикочо-половата система, ревматизъм, мастопатия и възпаление на жлъчния мехур.
 • Чай от пресни листа- подготвен за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт.
 • Отварите от листа от репей- се използват за подобряване на състоянието на кожата и се използват като съпътстващи при лечението на псориазис и диабет.

Листата на растението съдържат голямо количество аскорбинова киселина, която, когато се използва редовно, елиминира появата на хипервитаминоза. Антимикробните свойства на сока, потвърдени от научните изследвания.

Най-високата концентрация на хранителни вещества в листата от репей се среща по време на периода на цъфтеж - през юли-август. Поради факта, че цветята от репей са отлични източници на цветен прашец и нектар - през този период от време продуктивността на медоносните пчели с 1 хек лопавица достига 100 кг кафяв, ронлив мед.

Семена

Семената от репей съдържат хранителни фибри и органични съединения гликозиди, които имат противовъзпалителен ефект.

Отвари от семена от репей се използват в следните случаи:

 1. В нарушение на червата, като мощно слабително средство.
 2. За гаргара с настинки и възпалено гърло.
 3. За рехабилитация на устата с възпаление на венците.

Интересно е, че швейцарският учен Жорж де Местрел е имал способносттасемена от репей, държани с помощта на куките си върху козината на кучето. Тези свойства той използва при разработването на популярни текстилни шпилки с велкро.

Щети от употреба

Медицинските препарати и биологично активните компоненти на репейнямат никакви противопоказания за употреба . Препоръките могат да служат като ограничение за перорално приложение по време на бременност, кърмене и индивидуална непоносимост. Лекарите не предписват лекарства на основата на репей на деца под 3-годишна възраст и не препоръчват самолечение.

Събирането и събирането на листа от репей следва да бъдат отнесени от магистрали и промишлени предприятия.

За последващото производство на лекарства от сока и сухия екстракт от листата на растението изследователските лаборатории продължават да провеждат изследвания за химичните свойства на репей.