Моркови - добри и лоши за здравето

Ние всички добре познаваме ярко оранжевия морков, който има сочен, уникален вкус и е подправка за почти всички основни ястия в нашата диета: супи, гарнитури, месо и риба. Известният кореноплоден трябва задължително да бъде включен в дневното меню на всеки, който се грижи за собственото си здраве и иска да го укрепи колкото е възможно повече.

Какви ползи носи червеното зеленчуци в тялото ни, как да го използваме правилно, за да получим максимално количество витамини и какво трябва да помним, включително и морковите в диетата?

Моркови - какво трябва да знам за зеленчуците?

За първи път известните кореноплодни култури за пръв път се отглеждат и консумират преди стотици години, в зората на хилядолетието, в древни арабски страни. С течение на времето зеленчукът става популярен в Византийската империя, откъдето се разпространява и в други европейски страни.

Има много препратки към морковите в европейските източници от 14 и 15 век. В Русия, зеленчукът се появява около 16-ти век, известно е, че при Иван Грозни, зеленчуковият корен вече е бил включен в обичайната храна на руския народ.

Морковите са широко използвани в наше време, тя е една от най-често срещаните и консумирани зеленчукови култури в света. Морковите са част от разнообразни ястия, използвани като подправка или подправка (последното е приложимо за дивата природаморкови), се използва както в суров, варен и консервиран вид. Коренът е станал неразделна част от бебешката храна.

Оранжевият зеленчук е изключително полезен за човешкото тяло, тъй като съдържа огромно количество витамини и микроелементи, има благоприятен ефект върху здравето и развитието и намалява риска от много болести.

Ползи за тялото

\ t
 • На първо място, трябва да се каже, че морковите са лидер сред зеленчуците със съдържание набета-каротин(известен също като "витамин А"), около 70-80% от това вещество се съдържа в един зеленчук, и каротинът придава на корена ярко оранжев цвят. Защо имаме нужда от каротин? Този витамин е необходим за нормалното функциониране на очите, забавя намаляването на зрението и служи за превенция на много очни заболявания.
 • Каротинът също еестествен антиоксидант : той забавя стареенето и влошаването на организма, подобрява обмяната на веществата и, разбира се, значително укрепва имунната система и повишава устойчивостта към болести.
 • Морковите могатда регулират нивата на кръвната захари следователно могат да бъдат препоръчани за диабетици.
 • Витамините от група В, съдържащи се в кореноплодните култури, оказват благоприятно въздействие върху функционирането на нервната система, елиминират ефектите на нервните разстройства, стреса,помагат за борба с безсънието .
 • Също такавитамин В е важен за кръвоносната система : подобрява кръвообращението в тялото, подобрява работатахемоглобин.
 • Магнезий, калий, манган и редица други елементи, съдържащи се в кореновата култура, са необходими заздравето на сърдечно-съдовата система . Морковите са много полезни за хора, които се възстановяват от инфаркт или инсулт.
 • Морковът есклад на полезни микроелементи , така че има много положителен ефект върху имунната система и спомага за борбата с витаминния дефицит и липсата на минерали в организма.
 • Оранжевата коренова култура, поради наличието на фибри в състава, също подобрява храносмилателната система: улеснява процеса на смилане на храната и отстраняването й от тялото.
 • Необходимо е да се включи зеленчук в бебешка храна , тъй като богатата на витамин моркова спомага за укрепване на здравето на детето, ускорява растежа и развитието му.
 • Морковите са полезни и за жените, защото им позволяват да запазят своята младост, еластичност и красота на кожата и да поддържат здрава коса.
 • Зеленчуците са много добри за черния дроби могат да бъдат препоръчани, ако има проблеми с този орган.
 • Използването на морковиима положителен ефект върху състоянието на костите и зъбитеи служи за превенция на рахит при деца.
 • Растението иманискокалорични(общо 26 калории на 100 g продукт), което почти не съдържа мазнини в състава си и следователно може да се консумира по време на диетата.

Възможна вреда

Уви, зеленчукът от червен корен не е толкова безвреден и има редица противопоказания. Ето защо, моркови (като всеки друг продукт) не трябваза злоупотреба:

 • По-добре е да се откаже от употребата на зеленчуци за тези, които страдат от заболявания на храносмилателната система (язва, гастрит, колит), тъй като морковите могат да повишат нивото на киселинност в стомаха.
 • Злоупотребата с продукта може да предизвика алергична реакция. Запомнете: един ден можете да ядете не повече от 4-5 плода!
 • В някои случаи от честата консумация на моркови се появяват жълтеникави петна по кожата. Това показва излишък на каротин в организма.

Съвети за използване

 • Коренната реколта е забележителна, тъй като може да се консумира както сурова, така и варена, защото дори след термично излагане всички полезни свойства се съхраняват в морковите. А някои витамини (включително бета-каротинът, основният компонент на морковите) от варени зеленчуци се усвояват дори по-добре, отколкото от суровите.
 • Допуска се да се ядат върховете на моркови, тъй като са богати на витамини, включително витамин С. Горната част се използва по същия начин като всички други зеленчуци - натрошени в салати, супи или сушени.
 • Съхранявайте пресни зеленчуци на студено и тъмно място; Можете да съхранявате морковите в хладилника. Някои домакини нарязват пресни зеленчуци, след което замразяват и след това използват този продукт като добавка към основните ястия.
 • Яденето на суров морков е скучно, затова опитайте се да приготвите зеленчук от зеленчуци: натърквайте зеленчуци на ренде, добавете растително масло и захар. Така витамините се абсорбират от тялото по-добре и ще получите достатъчно по-бързо.

Заключение

Морковите се считат за една от най-здравословните и вкусни зеленчуци за добра причина. Той носи големи ползи за здравето, укрепва организма, служи като превенция на много заболявания и най-важното - почти няма противопоказания и може да се използва както от възрастни, така и от деца.