Бира: ползите и вредите за тялото

Много хора все още спорят за ползите и опасностите от бирата. Поддръжниците на един трезвен начин на живот вярват, че всички алкохолни напитки са изключително опасни и настояват за пълен отказ от бира. Почитателите на хмелни напитки, напротив, смятат, че този продукт съдържа много полезни свойства. Често в полза на последния е фактът, че бирата има по-малко алкохол, за разлика от другите алкохолни напитки, а многобройните реклами убеждават зрителя в неговите магически свойства, като разчитат на присъствието на "жив малц" и "хляб вкус".

Разбира се, не може да се поддържа нищо, защото всеки продукт със сигурност е вреден в големи количества. Ето защо, преди да говорим за ползите от бирата, е необходимо внимателно да се проучат различните сортове на напитката и да се научат да се прави разлика между реална бира и фалшива.

От историята

Според изследователите, пивоварната започва своето развитие повечепреди 8 хиляди години . По това време се е смятало, че продуктът има много полезни свойства. Често бирата е била използвана за лечение и предотвратяване на различни заболявания, например в Скандинавия за дълго време с помощта на напитката се бореше с настинка. Също така се препоръчва за изтощение, заболявания на отделителната система и за подобряване на храносмилането.

Съдържанието на бирена мая в напитката позволи да се подобри цветакожата и предотвратяване на акне. През 15-17 век в Европа бирата е била използвана като антивирусно средство, така че е била препоръчана по време на епидемията от чума и холера.

Ползи от бирата

Разбира се, модерната бира, продавана на рафтовете на супермаркетите и специализираните магазини, е коренно различна по състав от продукта, който е бил произведен преди това. Въпреки това, дори и днес има изследователи, които вярват, че напитката има много положителни свойства. Разбира се, в техните изследвания става въпрос за продукт, приготвен по всички стандарти за варене и без добавяне на алкохол.

Основните компоненти на тази бира са хмел, натурална мая и малц. Всеки от тези компоненти съдържа много полезни качества, например, хмел имат присъствието на ензими, покълнал ечемик има високо съдържание на протеини и прости въглехидрати, които са необходими за организма. Въз основа на тези свойства на всеки от компонентите, можете да извлечете няколко полезни качества за човек:

 • Биратае с високо съдържание на калий . В тази връзка, употребата му може да се препоръча за хора с високо кръвно налягане.
 • Продуктът съдържазначително количество витамини от група В , които се абсорбират добре от организма. Един литър естествена пенлива напитка може да осигури 40-60% от дневните нужди от тиамин и рибофлавин.
 • Напиткатае богата на лимонена и аскобична киселина , която позволява да се стимулира образуването на урина в организма и да се предотврати появата на урина.камъни в бъбреците. В допълнение, същият литър напитка съдържа 70% от дневната потребност от витамин С.
 • Въглеродният диоксид, съдържащ се в бирата, стимулира стомашната секреция и кръвния поток в мускулите, черния дроб, белите дробове и бъбреците. Също така, въглероден диоксид предотвратява бързото отравяне, не позволява да се пие напитката в един глътка.
 • Хмелът, съдържащ се в напитката, има бактерицидно, успокоително и хипнотично действие.

Особено значими положителни компоненти на бирата сафенолни съединения . Те са в състояние да балансират липидния метаболизъм, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, като по този начин предпазват човек от инфаркти и инсулти. Всички тези качества са научно обосновани и имат право на живот.

Но все пак не бива да се злоупотребява с бира, тъй като тя все още е алкохолна напитка със съдържание от 3 до 6% алкохол. В противен случай може да има бирен алкохолизъм, който, както знаем, е много по-опасен от водка. На този фон би било препоръчително да се пристъпи към вредните качества на напитката.

Увреждане на бирата

Струва си да се отбележи, че алкохолът от бира не се проявява практически, той е много опасен за човешкото тяло, тъй като напитката съдържа голямо количество вредни вещества, а самите алкохолици не осъзнават вредността на този навик и не се смятат за такива. Такива хора често имат съдови заболявания, които се развиват на клетъчно ниво, което разрушава сърдечната тъкан.

Изключителната опасност от алкохолизъм чрез бира е за мъжкото тяло, тъй катоПийте високо съдържаниена фитоестрогени , които допринасят за намаляване на ефикасността. Отличителните белези на любителя на пенлива напитка сред мъжете са големият размер на гърдите и гърдите, високото съдържание на подкожна мастна тъкан и биреното коремче. Честата консумация на бира причинява т.нар. Фенимизация на по-силния пол, тъй като изобилието от фитоестрогени предотвратява появата на мъжки хормони.

Не само мъжете, но и жените страдат от алкохолизъм в бирата. За представителите на обикновените злоупотребяващи с алкохолни напитки е характерно появата на ракови патологии, такива жени също имат по-груб глас, а някои имат така наречените„бирени мустаци“ . Всички негативни качества на бирата могат да бъдат изброени по следния начин.

  Тъй като голяма консумация на бира допринася за деформацията на сърдечната тъкан, любителят на напитка има увеличено сърце, което работи с двойно темпо.
 • В резултат на увеличеното производство на фитоестрогени при мъжетесе образуват женски полови хормони , което води до появата на широк таз и уголемени гърди.
 • При жените, няколко години след началото на злоупотребата с напитки, възможността от ракови клетки в областта на гърдата значително се увеличава.
 • Има мит, че бирата е висококалорична напитка, но не е така. Той е по-малко калоричен от млечните продукти и газираните напитки. Въпреки това, консумацията на бира значително увеличава апетита, което причиняваконсумират по-голямо количество други висококалорични ястия. Ето защо, любителите на пяна напитка, често имат много тегло.
 • Тъй като продуктът има релаксиращефект на пристрастяване , и след известно време тялото не може да се отпусне без алкохолна напитка.

Съвети за пиене на бира

Както може да се види, бирата има много по-малко отрицателни свойства от положителните. В тази връзка е препоръчително да се подчертаят няколко съвета за тези, които не могат да устоят на пиенето на тази напитка.

  Първо,не бива да пиете бира на празен стомах , тъй като в допълнение към бързата интоксикация, тя може да увреди лигавицата на храносмилателната система поради високото си киселинно съдържание.
 1. Второ,не е необходимо да се заменя вода с бира . Бирата не само не е в състояние да утоли жаждата, но напротив допринася за дехидратацията на тялото, тъй като има диуретично действие чрез натоварване на бъбреците.
 2. Трето, не забравяйте, че бирата е алкохолна напитка. Безопасен стандарт за консумация на пенлива напитка ене повече от 0.5 литра на ден , а за жените дори по-малко, не повече от 0.3 литра.
Освен това пиенето на бирае противопоказано при бременни жени , тъй като засяга формирането на плода. И ако детето е родено външно здраво, то все още може да повлияе на умственото развитие на бебето. Онези, които харесват вкуса на пенлива напитка, за да избегнат алкохола, ще подхождат на различни ястия, включващи бира. Но заотстраняване на алкохол от храната е необходимо да се извърши подходяща топлинна обработка.

Заключение

Мненията относно употребата на пенеста напитка никога не се събират. За много страни бирата, тъй като е една от основните напитки в културата на потребление, така ще остане. А тези, които се придържат към здравословния начин на живот и не консумират алкохолни напитки, както преди, ще преминат покрай него.