Полезни свойства и възможна вреда на тибетската малина

Тибетската малина се счита за екзотично растение. В противен случай, тя се нарича ягода малина, поради сходството на аромати. Въпреки произхода си, в грижата е много непретенциозен. Този храст се отличава с красиви едри плодове, много сладки и ароматни. Вкусът на тази малина е леко кисел, но много хора обичат да го използват прясно.

Какво е тибетска малина

Малините са едни от любимите плодове не само в Русия, но и в други страни. Ползите от това растение са чудесни за всеки човек. Освен това, той се различаваот ниската му алергичност , така че много сладки и нежни плодове са на разположение.

Малина има няколко разновидности. Те се различават един от друг не само по броя на плодовете и височината на храстите, но и по размера на плодовете и вкусовите характеристики.

Тибетската малина се счита заедна от най-непретенциозните растителни видове . Умножава се много бързо. За да расте на мястото няколко храсти на такива плодове, е необходимо да се придобие поне една дръжка. Методите за размножаване не са само резници, но могат да се отглеждат и с помощта на семена и разделянето на храста.

Тибетската малина понася добре зимата, тъй като е студеноустойчиво растение. Но за да го направят по-добро зимуване, градинарите я покриват за студения сезон с филм и го поръсватпо суша.

Храстите на тази зърна достигат височина30 cm и по-висока . Нейният растеж се влияе не само от характеристиките на почвата, но и от правилната грижа. В допълнение към красивите и големи плодове, този храст има красиви оребрени листа. Периодът на цъфтеж достига няколко месеца, от юни до ноември. През това време на храста се появяват красиви големи цветя с диаметър до 4 cm.

Много градинари засаждат храсти не само поради техния вкус, но и за декоративни цели. Но всъщност тази малина се отглежда именно заради своите полезни свойства.

Ползи

Тибетската малина има голямо количество витамини в състава. Той съдържа достатъчно количествовитамин С , който има противовъзпалителни свойства и спомага за укрепването на имунната система. Освен това съставът на тибетските плодове е:

 • Витамин R.
 • Витамин А.
 • Мед.
 • Желязо.
 • Калий.
 • Магнезий.
 • Фолиева киселина.

Компонентите на ягодата позволяватда заздравят имунитета , устойчивостта на организма към бактерии и вируси, да поддържат сърдечния мускул и да имат положителен ефект върху бъбреците.

В допълнение към витамините, това зрънце съдържа голямо количество пектин, което нормализира храносмилането, има благоприятен ефект върху стомаха и червата, възстановява подвижността и облекчава гастрита и хроничния запек.

Освен това пектините се характеризират с способността да абсорбират и отделят токсините и токсините от организма. заТова трябва редовно да се консумират няколко десетки плодове.

Ползи от тибетски малини за хора:

 • Укрепва имунитета.
 • Подобрява еластичността на кръвоносните съдове.
 • Подобрява кръвоснабдяването на тъканите.
 • Увеличава хемоглобина.
 • Нормализира храносмилането.
 • Отстранява токсините.
 • Положително засяга нервната система.
 • Действа като слабително средство.
 • Подобрява състоянието на кожата и косата.
 • Укрепва сърдечния мускул чрез снабдяване на организма с калий и магнезий.

Ягода от малина е с ниско съдържание на калории, така че може да се използва като десерт дори за хора, които са склонни да са с наднормено тегло или имат излишно тегло.

Бременни и кърмещи майки могат да консумират малки количества малина само след консултация с лекар.

Вреди

Съществуват редица противопоказания, за които не се препоръчва да се яде това зрънце. Те включват:

 • страдащите от алергия.
 • Страдащите от диабет.
 • Бременни и кърмещи само след разрешение на лекаря.
 • Възраст на децата до 1 година, след това постепенно влиза в диетата.

За да може тялото да извлече максимална полза от този продукт, е необходимо то да се съхранява и взима. В случай на прекомерна консумация, човек може да получи реакция или алергия.

Съвети за приложение

За да се запазят хранителните вещества, тибетските малини трябва да бъдат правилно замразени или изсушени за зимата. През лятото е по-добре да го използвате прясно.

Отсушени плодове са полезни за приготвяне на чай , който може да се приготви не само с плодовете на растението, но и с листата. За да приготвите този чай, трябва да вземете листата и плодовете на малината, да ги излеете вряща вода и да настоявате под капака за половин час. След това чай може да се пие с малки глътки. Тази напитка помага за укрепване на имунната система и се счита за един от най-добрите начини за борба с вирусни заболявания.

Тибетската малина има кисел вкус, необичаен за тази ягода. Въпреки това, много хора я обичат за този конкретен имот. Вкусовете ви позволяват да го използвате не само пресни, но и да добавите към различни ястия, гответе от него конфитюр, конфитюри и желета.

Най-добрата рецепта за конфитюр енастърганото зрънце със захар . Като такъв, той запазва повечето от полезните свойства. Такива конфитюри могат да се използват по време на сезонни заболявания, да се противопоставят на бактерии и вируси. За да направите това, 2-3 чаени лъжички конфитюр, разтворени в чаша чиста топла вода и пият през нощта в малки глътки.

Много е полезно за жените да вземат чай от листата и плодовете на това растение, тъй като притежаватанестетични свойства . Добре е да се пие по време на болезнена менструация, както и по време на възстановителния период след раждането.

Мъжете могат да възстановят силата, ако плодовете се консумират достатъчно редовно. Също така плодовете на малината помагат в борбата с хроничния простатит.

За отглеждането на храсти е необходимоопределено място в градината, където малините ще се чувстват най-удобно. За засаждане трябва да се вземат под внимание почвената влага, правилното осветление и други условия. Тибетската малина не харесва преливане, така че при топло или горещо време е добре да се полива всеки ден, а в дъждовно време можете да го направите без поливане.

Препоръчително еда се хранят растенията , така че плодовете да са по-сочни и богати на вкус. За превръзка използвайте специални препарати, или естествени добавки, като калиев сулфид.
Коренната система на това растение е много чувствителна, така че тя не обича трансплантациите. Тя трябва да бъде много внимателна с корените на растението, не разхлабете почвата твърде интензивно.