Аргинин - полезни свойства и вреда

Аргинин (2-амино-5-гуанидинопентанова киселина) е една от най-важните аминокиселини в човешкото тяло. Тази аминокиселина е частично попълнена в тялото на здравия човек, но често нейното ниво е недостатъчно при деца, възрастни и болни хора. Аргинин се намира в много храни. Аргининът също се превърна в един от най-търсените добавки за спортисти.

Аргинин - какво е това?

Здравото тяло произвежда тази незаменима аминокиселина за човешкото тяло в достатъчно количество. Но ако човек се разболее, те се сблъскват с тежко физическо натоварване или дори банално остаряване? Всички тези условия водят до по-бавно производство на L-аргинин и неговите запаси са изчерпани. Възможно е да се попълни L-аргинин с храни от животински или растителен произход, както и при приемане на хранителни добавки.

Хранителните източници с високо съдържание на аминокиселини са яйца от пиле и месо, риба, мляко, извара, борови ядки, тиквени семки и сушен грах.

Ползите от аргинин

\ t
 • Спорт . L-аргининът е основната суровина за образуването на креатин - източник на енергия за клетките на тялото. Високото съдържание на тази субстанция в кръвта спомага за изграждане на мускули и повишаване на физическата сила. Подобрява ефекта на изпомпване (ефектът от увеличаване на мускулите визуалнокръвен поток), визуално увеличава венозността.
 • Азотен оксид и съдове . През 1998 г. е направен пробив в изследването на човешката биохимия - открита е ролята на азотния оксид (NO) в живота на организма и участието на аргинин в него. Установено е, че азотният оксид има значителен принос за работата на съдовата система. А храненето на всички органи и тъкани, включително мускулите, зависи от съдовата система. Една от основните функции на аргинина е разширяването на стените на кръвоносните съдове, в резултат на което се подобряват хранителните вещества и кислорода към клетките. Също така, синтезът на протеини се ускорява, кръвното налягане намалява, метаболизмът се подобрява.
 • Растежни хормони и загуба на тегло . Ускоряването на растежния хормон допринася за приемането на аргинин през нощта. Това е много важно за тийнейджъри и тези, които получават мускулна маса. Непряко аргининът помага за изгаряне на подкожната мастна тъкан.
 • Интимната сфера . Много важен принос за здравето на интимната сфера на мъжете е инвестирането на тази аминокиселина. Азотният оксид спомага за стимулиране на кръвния поток на пениса, който помага за ерекцията. Отсъствието му е една от причините за загубата на мъжката сила. Аргининът също е много важен за жените, особено по време на ПМС, подобрява настроението, подобрява работата и помага при депресия.
 • Намаляване на нивото на „лошия холестерол“ . Аргининът помага да се намали окислението на ниско-плътния холестерол и да се спре разрушаването на съдовите стени, е превенцията на атеросклерозата.
 • Изцеление на рани и козметология .Помага за заздравяването на рани и фрактури, спомага за възстановяване в следоперативния период. Стимулира производството на колаген - бръчките се изглаждат, противодейства на ранното стареене на кожата, подобрява тена, предпазва от косопад и стимулира растежа им.
 • Премахване на шлака . Аминокиселината участва в създаването на антиоксидантна защита на организма и регулирането на цикъла на урея, като помага да се отървете от крайните продукти на азота.

Рискове от вреди и здраве

Тъй като аргининът е естествена аминокиселина за човешкото тяло и неговото ниво се попълва самостоятелно при здрав човек, то не може да навреди на самата храна, но има някои ограничения при приемането на добавки.

 • Ограничаване на използването . Необходимо е да се ограничи или изключи употребата на L-аргинин по време на бременност и кърмене, подрастващи под 18-годишна възраст.
 • За болести . Бъдете предпазливи да приемате аргинин за хора със заболявания на костите, мускулите и ставите. Не може да се приема с тенденция към рязък спад на налягането и подагра, при наличие на херпесни заболявания, както и при сериозни нервни разстройства.
 • Ограничаване на дозата на аргинина . Когато приемате голяма доза аргинин, човек може да има някои нежелани реакции: слабост, диария, гадене, замаяност, спад в кръвното налягане. При чести и превишени допускания се появява удебеляване на кожата и ставите. Но всичко се връща към нормалното, акоспрете приема на лекарства.
 • Индивидуална непоносимост . Може да е алергичен към активното вещество при прием на добавки или храна.

Как да се използва правилно

За да се постигне само полза от аргинин, важно е да се използва правилно. Най-добре е, разбира се, да се използват храни, съдържащи висок процент аминокиселини. Но и с показанията на лекар, можете да вземете специални лекарства или хранителни добавки, които имат аргинин в тях. Спортистите биха били разумни да използват специални добавки под формата на чист аргинин или в комбинация с други аминокиселини

.
Преди да приемате хранителни добавки с L-аргинин, трябва да разберете защо се нуждаете. Ако за повишаване на растежа, тогава приемането е необходимо преди лягане, ако за подобряване на мускулното хранене и засилване на ефекта на изпомпване, след това половин час преди тренировката или веднага след него. Прахът се разрежда в сок или вода, таблетките просто се измиват.

Оптималната доза за приемане на аргинин е10 g на ден . С увеличаване, в организма може да се образува излишък от азотен оксид, който е токсичен за хората.

Заключение

Допълнението на L-аргинин е приемливо, а понякога дори необходимо за човешкото тяло. Той е особено полезен за спортисти, които трябва да изграждат мускули и да повишават ефективността на обучението. Не трябва да се страхувате от странични ефекти, тъй като при правилно и внимателно приемане на наркотици няма. А ползите от аргинин са наистина огромни. Приемът на аминокиселини има благоприятен ефектцялото тяло като цяло.