Krupa mash: ползи, вреда и как се готви

Една от най-позитивните и приятни тенденции на модерността е все по-нарастващата популярност на здравословния начин на живот и правилното хранене. Все повече хора започват да мислят за качеството и количеството на храната, която консумират, както и за въздействието й върху състоянието на тялото. С разпространението на правилната и диетична храна популярността на преди не много добре познати ястия и продукти започна да нараства. Например на рафтовете на магазините започват да се появяват различни видове растителни и вегетариански хранителни продукти.

Бобовите растения са един от най-важните компоненти на диетата. Героят на днешната статия, растителната каша, принадлежи на това семейство. Ползите и възможните вреди на този продукт ще бъдат обсъдени по-нататък.

Маш - какво е

Машът не е особено популярен сред местните потребители. За много от нашите сънародници този продукт е все още неизвестен. Каква е тайнствената каша?

Така,каша , илиmung beans , е растение от семейството на бобовите растения. Родина на културата са страните от Югоизточна Азия - Индия и Бангладеш. Фасулът е доста широко разпространен в кухнята на много азиатски страни: например, кашата често се използва в китайски, корейски и японски ястия, както и в традиционни ястия от народите на Централна Азия -Узбеки, таджики, туркмени.

Както всички членове на семейството бобови, изядени, кашата е известна свисоки количества протеиниирастителни аминокиселинив състава му, и следователно е любим продукт сред вегетарианците и веганите. Също така сред безспорните предимства на фасула - богат на витамини и минерали състав и висока хранителна стойност, като ястия от маша за дълго време се насища и задоволява глада.

Растението е малък, зеленикав, грах, без изразен аромат. Има вкус на боб. Можете да готвите овесена каша от маша, да се задушат и да се пекат, да се запържват, да се готвят пилаф и много други ястия.

Полезни качества

 • Както бе споменато по-горе, зърната от манг съдържат в състава си впечатляващо количество растителни протеини и следователно могат да бъдат особено полезни за хора, които се придържат към вегетариански тип храна, строга диета или на гладно. Растението поради наличието на протеини и аминокиселини в състава може да послужи катоподмяна на месни продукти .
 • Каша има достатъчно високо съдържание на калории - 100 g съдържа около350 калории . Поради тази причина продуктът напълно насища и за дълго време угасва чувството на глад.
 • Мун е изключително полезен за здравето нахраносмилателната система . Влакното, присъстващо в състава, има благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, улеснява процеса на смилане на храната и също така допринася за подобряване на чревната подвижност и нейната детоксикация.и токсини.
 • Витамин А , който се съдържа в растението, е от съществено значение за здрави кости и зъби, както и за предотвратяване на очни заболявания.
 • Аскорбиновата киселинаукрепва имунната система и повишава устойчивостта на организма към болести и вируси.
 • Желязо, мед и витамин Кучастват в хемопоетичната функция, повишават нивата на хемоглобина и служат за предотвратяване на анемия с дефицит на желязо.
 • Продуктът допринася завъзстановяването на органите на дихателната системаи спомага за борбата с техните заболявания: бронхит, астма и пневмония.
 • Употребата на mung помагаза намаляване на нивата на кръвната захар , поради което ястията от маша могат да бъдат полезни за предотвратяване на диабет.
 • Витамините от група В , съдържащи се във фасула, имат благоприятен ефект върху нервната система, нормализират психо-емоционалния фон и спомагат за подобряване на настроението и съня.
 • Калций и фосфорса от съществено значение за здравето и подкрепата на опорно-двигателния апарат: костите и ставите. Гъбите, богати на тези минерали, спомагат за борба с остеохондроза, артрит и артроза.
 • Фасулът е богат наантиоксиданти , които забавят растежа на раковите клетки в тялото. Антиоксидантите също предотвратяват стареенето на вътрешните органи, помагат за поддържане на красотата и здравето на кожата за по-дълго време.
 • Машподобрява функционирането на бъбреците и черния дроби допринася за тяхното пречистване от шлаки и токсични съединения.
 • Редовната консумация на ястия от Маша помагада се подобри работатасърдечно-съдовата система , подобряват кръвоносните съдове и ускоряват кръвообращението през тялото.

Противопоказания и възможни вреди

 • Много внимателно продуктът трябва да се използва от хора с чревни и стомашно-чревни заболявания и с тенденция към увеличаване на образуването на газ.
 • Не се препоръчва да се занимавате с бременни и кърмещи жени.
 • Също така противопоказание за употребата на фасул е наличието на алергии или индивидуална непоносимост към продукта.

Съвети

 1. Има много рецепти за боб: растението може да бъде пържено или задушено със зеленчуци и морски дарове, служи като гарнитура за месо и риба, приготвена с пюре или хранителни супи. Има дори и рецепти за печене с боб.
 2. Много популярни сред привържениците на здравословното храненеса покълнали зърна- смята се, че такъв продукт е много здрав поради богатия си витаминно-минерален състав. Възможно е да се покълнат шаран у дома: трябва да напълните зърното с вода и да го поставите на топло място. Кълнове ще се появят след няколко дни. Можете да ядете сурово и да добавите към различни зеленчукови салати. Трябва да се има предвид, че срокът на годност на продукта не надвишава една седмица.
 3. Как да изберем качествен и добър боб? На първо място, трябва да се обърне внимание на техния цвят: те трябва да бъдат светлозелен нюанс с леко лъскава повърхност. Форма - овална, без вдлъбнатини и драскотини. Не трябва да има крупотломки и люспи.
 4. Съхранявайте mung на тъмно и сухо място, за предпочитане в платнена чанта, така че крупата да се вентилира.

Заключение

Krupa Mash има впечатляващ витаминно-минерален състав и има много благоприятен ефект върху нашето тяло. Необходимо е да се въведе това растение в обичайната диета, защото тя допринася за подобряване и подобряване на благосъстоянието.