Ползи и увреждане на фруктозата за човешкото тяло

Човечеството не е безразлично към сладкиши. Навикът се формира в онези времена, когато предците на хората са ходили в пакети и са яли плодове, корени и плодове. Храната съдържаше естествени захари, беше достатъчно за всички. Просперитетът е продължил 1,5 милиона години и завършва с настъпването на ледниковата епоха. Време достатъчно, за да стане захарта основна храна за мозъка.

Сега населението на планетата използварафинирано , произведено в промишлеността. Фруктозата не е изключение. До средата на ХХ век той не намира широко приложение, тъй като е произведен в лабораторни условия и е скъп. Един достъпен начин да получите продукта, намерен във Финландия през петдесетте години на миналия век.

Промишленият мащаб на производството на чиста фруктоза доведе до това, че съдържанието му в хранителния режим на хората се е увеличило до 10%. Присъства в газирана вода, сладкиши, фабрично изпичане.

Накратко на фруктозата

Фруктозата се отнася донай-простите въглехидратии е монозахарид по химична природа. Той е част от хранителната захар заедно с глюкозата и се използва от тялото като енергиен източник.

В естественото си състояние веществото се съдържа в плодове, някои зеленчуци и зърнени култури, както и в мед. Максималното количество плодове съдържа, така че се нарича още плодова захар.

Изкуствено създаденият продукт емалки бели кристалии по вид и калоричност не се различава от обикновената захар. Доскоро органичниятполизахарид инулин е бил източник на промишлено производство на фруктоза . Намира се в големи количества в грудките на георги, топнабива, агаве. В съвременното производство се използват сиропи - продукти на хидролиза на всички съдържащи нишесте суровини.

Абсорбцията на фруктоза от организма се осъществява без участието на инсулин, без рязко повишаване на кръвната захар. Тази характеристика е характерна за фруктозата и я отличава от другите захари. Механизмът на действие е такъв, че монозахаридът се метаболизира само в черния дроб. Част от него се отлага под формата на необходимото снабдяване с гликоген, а останалите - под формата на мазнини. Глюкозата се използва от всички клетки на тялото.

Условни ползи

В природата няма вещества, които са уникално полезни или само вредни. В повечето случаи всичко зависи от консумираната сума. Възможно е да се говори за пряка полза в контекста на аргументи относно естествената захар, съдържаща се в плодове, плодове и зърнени култури. Монозахаридите, произведени в промишлеността, са подобни на ядивната захар. Полезни свойства се появяват при умерена консумация.

Все пак, фруктозата има някои характеристики, които я отличават от глюкозата:

 • Нисък гликемичен индекс . След употреба в кръвта няма остри скокове на захар. Имотът се обяснява с факта, че за разделянепочти не се изисква инсулин. Панкреасът се освобождава значително, тялото получава енергия постепенно.
 • Калория, подобна на захарта, но в същото време два пъти по-сладка . Това предимство намалява енергийната стойност на продуктите.
 • Поради продължително потребление на енергия след консумация на монозахарид, човек се уморява от физическо натоварване и бързо се възстановява.
 • Една от малкото захари, които не дават страничен ефект под формата на алергична реакция.
 • Запазва влагата и цвета на продукта , е естествен консервант.
 • когато се консумират, процесите на ферментация и образуване на газ в червата са по-слабо изразени, отколкото когато се консумират с обикновена захар.
 • Намалява се нивото на образуване на кариес , плака, възпалителни процеси в устната кухина. Тези свойства са по-характерни за естествената фруктоза.
 • Бързо почиства тялото в случай на алкохолно отравяне , превръщайки алкохола в безопасни продукти на разпад.

Фруктозата има благоприятен ефект върху тялото, когато:

 1. Използва се в умерени , не повече от 40 грама в чист вид. Това са 5 банани или 3 ябълки.
 2. Използва се под формата на плодове и зеленчуци, които съдържатвлакна . Растителните влакна осигуряват бавно и дори разбиване на захарта.

Истинска вреда

Когато тези две правила са нарушени, фруктозата може да навреди на човешкото здраве.За да се избегне това, е необходимо да се ограничи употребата на сладка сода. В един алуминиев съд напитката съдържа 23 грама фруктоза. В идеалния случай е по-добре да се откаже . Внимавайте с печенето, конфитюрите, десертите, съдържащи промишлена фруктоза. За да използвате продукта правилно, трябва да вземете предвид отрицателните последици:

 • Бавната и дори абсорбция на фруктозата има обратна страна. В такава ситуация чувството за пълнота не идва дълго време, човекът се преяжда и в резултат на това е с наднормено тегло. Затлъстяването и диабет тип II се превърнаха в проблем за човечеството след три десетилетия на използване на изкуствен подсладител в храни и сода.
 • Като облекчават работата на панкреаса, монозахаридът увеличава тежестта върху черния дроб. Повечето от тях се превръщат в липиди, което води до мастна дегенерация на тялото.
 • Мазнините от черния дроб влизат в кръвния поток, повишавайки нивата на холестерола. Това обстоятелство е свързано със съдово заболяване на сърцето и мозъка.
 • При злоупотреба плодовата захар се отразява на чревната микрофлора и провокира растежа на патогенни бактерии.
 • Неконтролираният прием може да доведе до нарушаване на киселинно-алкалния баланс. Заболяването се нарича ацидоза и е придружено от слабост, аритмия и сънливост.
 • При продължителна употреба нивата на пикочна киселина могат да се повишат. Какво предизвиква повишаване на кръвното налягане, появата на подагра и образуването на камъни в бъбреците.
 • Разходите за фруктоза на четирипъти повече от захарта.

При цялата сериозност на негативните последици не е виновна фруктозата, а грешният подход към потреблението. Ползите и вредите пряко зависят от количеството.

Области на приложение

Употребата на плодова захар, както всеки друг продукт, се основава на неговите полезни свойства. Основните приложения са следните:

 • Хранителна промишленост.
 • Диетично хранене.
 • Спортно хранене.
 • Медицина.

При производството на продукти подсладителят е популярен сред сладкарите. Под формата на евтин царевичен сироп, фруктозата се използва при производството на сладко и сладко, кифли и джинджифилов, сладолед и сладкиши. Хигроскопичността на монозахарида позволява изпичането да остане свежо и меко за по-дълго време.

Времето за печене се намалява с 10%. В комбинация с това свойство, способността на фруктозата да подобри аромата на плодове и плодове се използва в производството на мармалад и желе. Съдържанието на естествен пектин може да бъде намалено с 30%. Вярно е, че ползите от продукта не се добавя.

Ако сте на диета за хора, които се опитват да отслабнат, препоръчва седа се замени обикновената плодова захар . По-интензивният сладък вкус ще намали калорийното съдържание на продукта наполовина. Основното нещо - да се помни за възможните вредни ефекти и да не се прекалява с количеството.

Спортът включва сериозни упражнения и адекватно хранене. Ролята на фруктозата е, че бавно се усвоява, тя допринася за натрупването на гликоген в мускулите. Ако тявземете 40 минути преди тренировка, това ще спести доставка на глюкоза. Това ще позволи на спортиста да продължи повече, без да изпитва умора.

Като терапевтичен агент се препоръчва монозахаридза диабетици вместо захар , тъй като не предизвиква рязко освобождаване на инсулин. Използва се като лекарство при състояния, свързани с недостиг на глюкоза. Свойството на фруктозата бързо да разгражда алкохола се използва за лечение на тежко алкохолно отравяне чрез интравенозна инжекция.

Фруктозата е двусмислен продукт

.

Естествената фруктоза е полезна за зеленчуци и плодове. Съдържанието на захар в тях е минимално. За сравнение: 2,5 грама домати на порция и 23 грама в малка бутилка газирана напитка, а диетичните фибри в плодовете допринасят за бавното му усвояване.

Изкуствената фруктоза изисква внимателно боравене. В малки количества служи като лекарство, а в прекомерни количества е вредно за здравето.