Полезни свойства и увреждане на раци

Героят на днешната статия е райе от морски дарове с ясно изразен вкус на раци. Вероятно раците са известни на всички в нашата страна. Този продукт е много популярен и често се използва като съставка за различни прости салати и бързи ястия. А някои гастрономи могат изобщо да се хранят с раци и като самостоятелна закуска.

Ние предлагаме по-подробно разбиране на състава, както и полезните и вредни качества на този продукт.

Раци от раци - кратко описание на продукта

За много хора наименованието на този продукт е подвеждащо и затова, купувайки пакет от райета, те искрено се чудят дали не могат да намерят вкусно естествено месо от раци като част от него.

В действителност съставът на раковите пръчици е парадокс! -няма връзка с жителите на дълбоководните . Добре познат продукт се нарича само заради външния си вид: ако се вгледате внимателно, белите и червените „барове“ наистина приличат на раковите нокти.

Този деликатес е изобретен в Япония преди няколко десетилетия. През 70-те години на миналия век жителите на Страната на изгряващото слънце изпитваха сериозен недостиг на естествено месо от раци, продукт, койтоДиетата на средния японец не е последната роля. По тази причина азиатците, известни със своята находчивост, са разработили рецепта за продукт, който имитира вкуса на месото от раци - пръчици от месо от бяла риба.

Такива пръчки са много бюджетен продукт . Основата на продукта, като правило, е сурими - нарязано филе от риба, като напр. Понякога в първокласни продукти могат да се използват скариди и други морски дарове.

Както може би се досещате, пръчиците се използват като заместител на истинското месо от раци. Има много рецепти за салати с този продукт. В допълнение, някои производители приготвят суши и ролки с райе.

Какви са ползите за органа

Този продукт не може да бъде наречен много здравословен продукт, тъй като съдържа много химически добавки: багрила, аромати, консерванти и овкусители. Въпреки това, има раци, направени от висококачествени суровини - такъв продукт може да донесе някои ползи за тялото.

 • Преди всичко, не трябва да забравяме, че основата на продукта е истинското рибно месо, следователно, консумирайки „имитация на месо от раци“, получавамедостатъчно количество протеини минерали и микроелементи, необходими за нормалната функция на тялото.
 • По този начин продуктът може да съдържавитамин D , който е необходим за здрава кожа, укрепване на костите и предотвратяване на много заболявания, включително -рахит. Този витамин е необходим и за поддържане на зъбния емайл.
 • Калий и магнезий , които присъстват в състава, имат благоприятен ефект върху състоянието и функционирането на сърдечно-съдовата система, нормализират кръвното налягане, спомагат за подобряване на кръвообращението в организма.
 • Йодът е изключително полезен за здравето и нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Въпреки това, трябва да се има предвид, че тя е в състава на раци пръчки много малко.
 • Фосфор и калцийса необходими за образуването на костна тъкан и за правилното развитие на опорно-двигателния апарат при деца. А фосфорът е отговорен за силни и здрави зъби, добро състояние на ноктите и лъчистата кожа.
 • Ракови пръчици - продукт с изключително ниско калорични свойства. 100 грама, като правило, съдържатне повече от 95-100 калории , и в един ивичест бар те могат да бъдат по-малко от 10. По този начин, продуктът може да бъде полезен за тези, които са на строга диета и искат да ядат от вкусна, но нискокалорична.

Възможни вреди и противопоказания

 • За съжаление преобладаващото мнозинство от производителите добавят към продуктаразлични вредни добавки към нашето здраве . Така съставът на раковите пръчици е изпълнен с всякакви консерванти, оцветители и усилватели, както и „ешками”, които също не носят специална полза за тялото.
 • Поради наличието на вредни добавки, много често употребата на продукта причиняваалергии , кожни обриви или раздразнения, в особено тежки случаи - и изобщохранително отравяне.
 • Трябва да се има предвид, че сурими е рибно филе, което е основният продукт, не е изложено на температури и следователно консумацията му в храни може да предизвика появата на паразити, отравяне или други тежки заболявания на стомаха и червата.
 • Някои хранителни добавки, които присъстват в състава на раковите пръчици (по-точно някои сортове от същите тези "яйца"), могат да имат онкогенни свойства, т.е. да допринасят за образуването на злокачествени тумори.
 • Употребата на продукта при състоянието на бъбреците и черния дроб не се отразява най-добре. На хората с болести на тези органи се препоръчва напълно да елиминират „имитаторите на месо от раци“ от диетата си.
 • Не е необходимо да се дава рибният продукт на малки деца, тъй като неговото използване може да повлияе неблагоприятно на състоянието на детето, да предизвика алергии или да бъде разстроено в червата.

Препоръки

 1. Ако въпреки всички недостатъци на раковите пръчки, все още не искате да ги извадите от диетата, изключително важно е да можете да избирате качествен продукт, за да избегнете отравяне и други неприятни ефекти. Обърнете внимание на срока на годност и не купувайте късно.
 2. Да се ​​гарантира, че съставът не съдържа прекомерно количество вредни хранителни добавки. В един висококачествен продукт обикновено не съществува (или понякога изключително малък) соев протеин.
 3. Трябва да бъдете предупредени, ако продуктът имабогат ярък цвят или силен аромат . Това е такапоказва наличието на багрила и аромати в състава.
 4. В идеалния случай пръчките от раци трябва да бъдат опаковани с вакуум, тъй като само такива опаковки гарантират, че в продукта няма микроби или вредни бактерии.

Заключение

Раковите пръчици имат богат вкус, но полезните свойства на този деликатес са много съмнителни. Не трябва да се включвате в този продукт, ако не искате да печелите стомашно разстройство или хранително отравяне.