Сирене моцарела: полезни свойства и вреда

Млечните продукти са специален източник на витамин за човешкото тяло и техният обхват е много голям. Един от тези видове млечни продукти са сирена. Що се отнася до моцарелата, това истинско италианско сирене е обичано с деликатната си нежна текстура и приятен вкус.

Какво е това

Mozzarella е продукт от италиански произход, произхождащ от Непал. За първи път е получен през XVI век отбиволско мляко . Основният недостатък обаче е, че е нетрайно, така че има и друга вариация в неговата подготовка - пушене, след което сиренето се нарича "провара" и срокът на годност се увеличава. В момента най-често моцарелата се произвежда от краве мляко. Името на този вид сирене се свързва със специална технология, която й придава формата на топки.

Процесът на готвене е много интересен. Прясното краве мляко или биволското мляко се филтрират, след което към него се добавя сирище, което се произвежда от стомашните жлези на много бозайници. След това млякото с ферментация се нагрява, докато протеинът започне да се навива, след което се оставя за 8 часа, така че да “узрее” в суроватката.

Когато сиренето се утаи, то непрекъснато се разбърква, загрява до 90 градуса и изходът е хомогенна маса с гладка.от повърхността. На последния етап се образува топката: парчетата се образуват от образуваната маса, навиват се на топки с необходимите размери и се хвърлят в студена вода. Преди продажба сиренето се поставя в опаковки, в които има специален разтвор на сол.

Има няколко вида сирена, които се различават по форма:

 1. Trachcha- направен под формата на плетена опашка.
 2. Perliniе сирене, което на изхода е под формата на малки топки.
 3. Chileggini- прилича на топки, чийто размер е сравним с череша.
 4. Bocconcini- моцарела, която е направена под формата на големи топки.
Състав на сирене
\ t

Моцарелата е не само вкусна, но и много полезна. Той е богат на витамини и е много сходен по състав с млякото, според това, от което е направено.

Отличителна черта е, че в химичния си компонент имамного протеини и малко въглехидрати , поради което е възможно да се нарече моцарела диета. Голямо количество минерали е присъщо на този продукт. Що се отнася до подробния състав:

 • Протеини - 18 грама.
 • Мазнини - 24 грама.
 • Въглехидрати - 2 грама.
 • Витамини В, К, D.
 • Фосфор, калций, селен, магнезий, йод и т.н.

Калориите са приблизително240 килокалории(варира в зависимост от вида мляко).

Полза за продукта

Въз основа на състава може да се заключи, че моцарелата е от полза за организма.Човек:

 • Поради голямото количество калций, съдържащ се в него, използването наблагоприятно влияе върху костната система , а останалите микроелементи от състава подобряват функционирането на имунната и сърдечната системи.
 • Поради ниското съдържание на въглехидрати, то може да се класифицира катохранителен . И се използва като отлична хранителна добавка по време на диети.
 • Този вид млечни продукти се абсорбира добре в организма както на възрастни, така и на деца. И това се дължи на достатъчен брой аминокиселини в състава му.
 • Освен това този италиански деликатесзащитава чревната микрофлораот патогенни микроорганизми, поради съдържанието на ензими.
 • Антиоксидантитев сиренето са профилактични и полезни за рака и съответно за подобряване на нервната система и зрението.
 • Друга важна характеристика е благоприятният ефект върху зъбния емайл: превенция на кариеса и кървене на венците.
 • Mozzarella е идеален за включване в хранителния режим на хора, страдащи от диабет.
 • Защитава този вид сирене и от миокардит . А витамините В не позволяват увреждане на артериите.
 • Протеинътиграе важна роля в производството на енергия в организма.

Вред на продукта

Въпреки че това сирене е известно със своите предимства и благоприятно влияе върху функционирането на тялото, обаче, трябва да сте наясно с умереността при употреба, защото можете да увредите здравето си:

 • Язвастомаха и хипертонията - заболявания, които трябва да се използват внимателно, тъй като продуктът може да причини някои усложнения.
 • Хората, страдащи от бъбречна недостатъчност и непоносимост към протеини, също трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като продуктът съдържа голямо количество протеин.
 • Нетолерантността към лактоза също е ограничение за използване.
 • От медицинска гледна точка, комбинация от моцарела и месо се счита за вредна за организма, тъй като това може да доведе до ферментационен процес в червата.
 • Не се препоръчва за хора, предразположени към появата на оток.

Съвети за употреба

В магазините моцарелата може да бъде закупена в опаковка, пълна със специален физиологичен разтвор, или като твърдо сирене за пица във вакуумна опаковка. Последният тип се нарича моцарела - пица, съдържанието на калории е много малко.

Топки, продавани с кисели краставички, не трябва да се замразяват или загряват, тъй като консистенцията на продукта ще се промени след това, така че този вид сирене не трябва да се съхранява дълго време. Истинското италианско сирене трябва да се консумира веднага в деня на производството, поради краткия срок на годност. На свой ред, твърдата вариация има дълъг срок на годност, тъй като е предназначена да се добавя към съдовете и предполага топлинна обработка.

Моцарелата има много приятен вкус, поради което е станала толкова популярна. Той перфектно подобрява вкуса на ястията и придава чудесен аромат и нежност.

Италианците го използват широко в ежедневието:

 1. Голяма комбинация от сирене с плодове.
 2. Популярната италианска пица също не е без тази съставка.
 3. Mozzarella е подходящ като добавка към виното.
 4. Известната италианска салата "Капрезе", задължителна част от която е този вид сирене.

Mozzarella е особено полезен деликатес, който със сигурност има положителен ефект върху здравето на тялото, ако се използва в умерени количества.