Meldonium - ползите и вредите за организма

Редица висококачествени спортни скандали принудиха обществеността да научи думата „meldonium“ и да обърне специално внимание на наркотиците. Дълго време този инструмент е един от най-дискутираните в професионалния спорт и е бил обект на множество дискусии. След като не са проучили ефекта на Meldonium до края, международните експерти стигнаха до заключението, че лекарството изкуствено подобрява постиженията на спортистите. Това е причината за включването на веществото в списъка на лекарствата, които са забранени за употреба от професионални спортисти.

История на създаването

Търговското наименование на веществото емилдронат . Той е открит в Съветския съюз в средата на седемдесетте години на миналия век от проф. Иварс Калвиншем. Докато работил върху дисертацията си, той можел да синтезира meldonium за първи път. Ученият е търсил вещество в тялото, възможностите за което са намалени с постоянни претоварвания. Така беше намерен гама-бутиробетаин. По време на превръщането му се получава meldonium за удобно съхранение и използване.

Първоначалният обхват на изобретението е армията. Един войник се нуждаеше от стимулатор, който можеше да увеличи нервната и физическата издръжливост по време на военни операции. След известно време, изследователите открили, че лекарствотоТой има благоприятен ефект върху развитието на растенията и животните. Само след почти десет години, след провеждане на клинични изпитвания, когато Милдронат вече е патентован в Съединените щати, той започва да се използва в медицината.

Какво носи полезното средство

Тъй като милдронат е лекарство и се продава през аптечната верига, той носи голям брой полезни функции. Положителният ефект от неговото приемане се проявява в следното:

 • Той предпазва сърдечния мускулот повишеното физическо натоварване и нервната свръхстимулация.
 • Полезно по време на рехабилитационния период след операцията.
 • Увеличава издръжливостта . Тъканният имунитет се увеличава, което позволява да се противопостави на появата на бронхит или астма.
 • Високата ефикасност на милдроната се установява при пациенти с исхемична болест: нейното действие забавя клетъчната смърт, ускорява процеса на регенерация.
 • Ефектът на Meldonium върху тялотоподобрява доставката на кислород към клетките и тъканите , включително защитата на сърдечните клетки от отслабване при работа с повишен пулс. вътрешните органи се почистват от токсини и метаболитни продукти, запазени от преждевременно разрушаване.
 • Лекарствотоподобрява кръвообращението в ретинатаи се използва за нормализиране на кръвоснабдяването на мозъка.

В професионалния спорт използването на милдронат е забранено . Но спортистите са както любители, така и здрави хора, които се нуждаятдопълнителна помощ за облекчаване на физическото натоварване, може да се възползва от положителните терапевтични свойства на веществото. Това носи редица положителни резултати:

 • Динамичната активност на спортистите се увеличава по време на тренировките и по време на изпълненията.
 • Дефицитът на енергия, загубен по време на физическо натоварване след началото на редовната употреба на meldonium, се възстановява много по-бързо, отколкото при нормални условия. В същото време тялото се освобождава по-интензивно от продукта на метаболизма.
 • С всяка нова тренировка способностите на тялото ще започнат да се увеличават още повече.
 • Чрез увеличаване на проходимостта на нервната тъкан по време на състезания по скорост, когато се прави удар или хвърлят, човек може да спечели предимство след няколко минути.

Когато правят наркотици в списъка на забранените средства, служителите се ръководят от такива съображения. Известно е, че много спортисти през годините систематично са приемали милдронат. Това субективно предполага, че те са почувствали определен положителен ефект от приема на лекарството.

Странични ефекти

Както всички добри неща, това лекарство има и недостатък. Основните недостатъци на Meldonium са следните:

 • Милдронатводи до пристрастяване . Един спортист, който го е приемал дълго време, може да почувства липса на подготовка за стабилни резултати, ако трябва да спрат да приемат лекарството.
 • Има случаина индивидуална непоносимостна веществото, което се проявява под формата на колебания на налягането, сърцебиене, главоболие.
 • Милдронат може да предизвика алергични реакции под формата насърбеж . По-често се наблюдава при интрамускулно приложение на лекарството.
 • Нормалната активност на стомаха е нарушена , храносмилането е затруднено, появяват се тежест в стомаха, киселини и повръщане.
 • Тъй като ефектът на лекарството върху тялото не е напълно изяснен, неговата употреба не се препоръчва за хора под 18-годишна възраст, както и по време на бременност и хранене на детето.
 • Милдронат е противопоказан при лица, които са силно чувствителни към веществото. Пациенти с нарушен венозен отток на мозъка и при наличие на интракраниална туморна терапия с това лекарство също са забранени.

Изброените противопоказания трябва по-скоро да се приемат като превантивни мерки. Броят на проявите на негативните ефекти на лекарството върху тялото е малък и е възможен само при предозиране на лекарството. Статистиката показва, че за много години използването на meldonium информация за неговите опасни ефекти върху хората не се записва.

Указания за употреба

Най-популярната форма на освобождаване на лекарството е капсулите с доза от250 и 500 mg . Необходима е доза от приблизително 20 mg за всеки килограм човешка маса . Така, с тегло от 75 кг дневна доза ще бъде 3 капсули от 500 мг. Вземи гиТрябва да минат 30 минути преди да започнете да тренирате. Продължителността на терапията може да бъде5–12 седмици .

Становища относно веществото

\ t

Прегледите на повечето експерти се свеждат до едно нещо: meldonium е безопасно лекарство, което е от полза за организма. Това е ефективен инструмент, който предпазва човек от вредните ефекти на стресови ситуации. Важно е обаче да се разбере, че лекарството не е предназначено да създава траен ефект. Но за тези, които се нуждаят от краткотрайно повишаване на издръжливостта и нормализиране на общия тонус на тялото, лекарството ще донесе осезаеми ползи. След кратък курс, всеки ще почувства забележимо подобрение в състоянието си.