Ryazhenka: ползи и вреда на тялото

Ряженка се различава от другите млечни продукти с деликатен вкус и апетитен кремав цвят. Съдържа витамини и минерали, необходими за здравословното функциониране на организма. Това е древна напитка, която хармонично съчетава вкуса и ползата и следователно не е загубила своята популярност и до днес.

Какво е ryazhenka?

Ryazhenka е ферментирала млечна напитка, приготвена на базата намляко и сметана . Продуктът, благодарение на уникалната технология на производство, се оказва гъста, приятно равномерна консистенция и красив кремав цвят, а не кисело, но сладко мляко с кремав вкус.

Ряженка може да бъде пиян или от него да се приготвят различни ястия: желе с плодове, суфли, палачинки, пайове, хляб, както и сосове за готови месни и салатни превръзки. На базата на тази напитка се правят други млечни продукти, напримерваренецилиласи . Също така прави отлична маска за омекотяване и овлажняване на кожата.

За разлика от млякото, този ферментирал млечен продукт се абсорбира добре от организма и е подходящ за хора от различни възрастови категории.

Полезни свойства

Полезните свойства на Ряженка се обясняват с ценния му химичен състав. Наборът от вещества включва минерални вещества, витамини РР, А, В и В. Б.магазини могат да намерят напитка с различна степен на мазниниот 1 до 4% . По този начин съдържанието на калории в продукта варираот 40 до 67 и повече .

 • Една чаша съдържа около25% от дневната стойност на калция- минерал, който укрепва зъбите и костите. Децата с растящото им тяло и хората, страдащи от остеопороза и атеросклероза, ще извлекат максимума от тази напитка.
 • Благодарение напробиотици , този ферментирал млечен продукт има благоприятен ефект върху състоянието на стомашно-чревния тракт, като му осигурява необходимите ензими и антибиотици и почиства от шлаки. Хранене пресни ryazhenka релаксира червата, помага да се справят с запек, напротив, 3-дневен продукт предотвратява диария.
 • Пиенетоподобрява общия тонус и метаболизма на тялото , дава енергия и енергия, укрепва имунната система, нормализира работата на сърцето и мозъка. Хормонът мелатонин, който се произвежда в организма чрез използване на ryazhenka, ще намали тревожността и умората, предотвратява безсъние и други нарушения на съня.
 • Ряженкаима положителен ефект върху състоянието на кожата , възстановявайки нейната еластичност и премахвайки акне. Също така този продукт укрепва косата и я придава на блясък.
 • Чаша напитка, пияна преди хранене , събужда апетита и помага на тялото по-добре да абсорбира храната . Самият той перфектно задоволява глада, можете да го пиете за лека закуска преди лягане.
 • Ряженкаспомага за отслабване . За да направите това, трябва да следвате нискокалорична диета иедна седмица, за да се организира ден на гладно, като се използва само тази млечна напитка.
 • Продуктът е полезен и за бременни и кърмещи майки, тъй катоуспокоява токсикозата и подобрява състава на млякото .

Вреди и противопоказания

Въпреки всички предимства на ферментиралото печено мляко, то може също да причини вреда. На първо място това зависи от качеството на продукта: добър цвят трябва да има кремав цвят и приятна миризма.

 • Продуктът съдържамлечна киселина , която в същото време е полезна, тъй като повишава апетита и насърчава правилното храносмилане, като в същото време е вредно за хора с висока киселинност на стомашния сок и стомашна язва. Също така не трябва да се използва от хора с непоносимост към млечния протеин.
 • Тъй като ryazhenka епродукт с високо съдържание на мазнини , той е противопоказан за хора с остър панкреатит.
 • Не се препоръчва пиенето на тази напитка на хора, които имат увреден калциев метаболизъм в организма.
 • Жените по време на кърмене трябва да бъдат особено внимателни, когато използват ryazhenka, тъй като детето може да ималоша поносимост към този продукт . По-добре е да започнете бавно да включите този продукт в менюто само след две седмици след доставката.
 • Съвместното използване на ryazhenka и протеинови продукти причинява вреда на храносмилането.
 • Кремообразният цвят на напитката се дължи на наличието на гликопротеини в него, увреждането от което е сравнимо с това, което захарният диабет причинява на тялото. Тъй като тези протеини са в ryazhenka и други продукти на базата на печенимлякото е много малко, те не могат да причинят значителна вреда. Въпреки това, не си струва разумно да се ограничи тяхното използване.
 • Може да има индивидуални противопоказания.

Осъществяване на ryazhenka и как да го използвате правилно

Господарките на древна Украйна и Русия приготвиха тази напитка в глинени гърнета - „букети“, които бавно ги гърчат на печката. Подобна технология за приготвяне на този продукт се използва и в наше време. Първо се приготвя печено мляко - за това се приготвя на слаб огън в продължение на 6-10 часа или в пещ при 180 ° С за около 3,5-4 часа. Когато се произвежда фабриката, тя се нагрява с пара. Готовото печено мляко се охлажда до температура от 40-42 ° C по естествен начин или се потапя в контейнер, пълен със студена вода.

Заквасеното тесто се добавя към печено мляко. Вкъщи се използва най-пресните, за предпочитане, селски сметана:около 100 g за 2 l. мляко . Бъдещето ryazhenka е старателно опаковани с топла кърпа или одеяло и оставете топло за 10 часа или варени в бавен печка, в режим на готвене на кисело мляко. Можете да го съхранявате в хладилник за не повече от 3-4 дни.

Дневната консумация на ryazhenka за здрав възрастен еоколо 250-300 ml . В ден на гладно, при диета или за попълване на калция се препоръчва дневният прием да се удвои. Желателно е напитката да е на стайна температура.

Здраве и красота в една чаша

Ряженка е вкусна колекция от всички жизненоважни витамини и минерали.Благодарение на това работата на тялото се подобрява значително и стресът се намалява.

Продуктът може да се използва в диетата, въпреки високото си калорично съдържание, тъй като една чаша от тази напитка е достатъчна, за да задоволи глада, което означава, че количеството друга храна в менюто може да бъде намалено. В допълнение, това е лесно да се готви ryazhenka у дома.