Перо възглавници: това, което е вредно и полезно

Възглавницата е необходима част от здравословния сън на човека. Пълнеж от перо от незапомнени времена се счита за най-добър за силен и комфортен сън. Нека XXI век да бъде в двора, в магазините има много видове пълнители, както естествени, така и синтетични. И перо възглавници все още не губят своята значимост.

Перата се използва като пълнителсамо за водоплаващи птици : гъски, по-рядко лебеди или патици. Такива плънка е еластична, еластична, и най-важното, естествена. Тя привлича купувачи.

Но дали възглавниците са толкова полезни?

Малко история на възглавниците

Първите възглавници се появили в египетските фараони. Под главата поставят дървени дъски със стойка. До 19-ти век на нашия век такива устройства се използват в много страни.

Първите меки възглавници излязоха с шиене в древна Гърция. Те бяха предназначени за благородни хора, за да направят своите „философски събирания” удобни. Модата за такива продукти започна да се разпространява навсякъде.

Таблата, пълни с комбинация от пера и пух, станаха популярни поради разпространението на водолюбивите птици. Чрез съотношението на пълнителите се класифицират:

 1. Класически: 50% надолу, 50% пера.
 2. Стандартно перо: 90% перо, 10% надолу.
 3. Оптималнасъотношението пълнител е: 70% перо, 30% пух.

Предимства и предимства на възглавници от пера

 • Удобство . Качествените продукти, пълнени с перо, често се сравняват в мекота с облак. Те са ефирни и практически безтегловни. Хубаво е да спя върху тях. Нищо чудно, че нашите предци са натъпкали глави само с такъв пълнител.
 • Добри топлоизолационни свойства . Перата защитава водолюбивите птици от студ и топлина. Между дъното има слой въздух, което води до микроклимат. Следователно не е горещо да спите на подобна табла през лятото, а през зимата не е студено.
 • Хигроскопичност . Перата перфектно абсорбира влагата, която се освобождава от човешкото тяло през нощта и позволява да се изпари от цялата повърхност през деня.
 • Лекота . Стандартният продукт с размери 50/70 cm тежи около 500 грама.
 • Еластичност . Възглавницата на перата е еластична и бързо приема формата на тяло.
 • Традиционна употреба . Таблата на перото винаги се оценяват. Те са наследени, тъй като са неразделна част от зестрата.
 • 100% естествено . Съставът на пълнителя включва само перо и пух от водолюбиви птици.

Недостатъци и увреждане на възглавници от пера

 • Опасности за здравето . Някои учени смятат, че заспиването на продукт, напълнен с писалка, е опасно за хората. Това се обяснява с факта, че влагата, която човешкото тяло излъчва за една нощ, се събира в пълнител. Влагата, както знаете, е чудесна средаразмножаване на различни организми. Учените смятат, че по време на работа до 30 вида паразити могат да живеят в възглавница от пера. Един от тях е белег, чиито отпадъчни продукти причиняват алергии при хората. Въпреки това, съвременните технологии могат да се справят с този недостатък.
 • Алергични реакции . За хора, които страдат от астма, алергии и други подобни заболявания, пълнежът с перо е строго забранен. Отпадъци от живота на кърлежите, които в крайна сметка се появяват в перата, причиняват пристъпи на белодробни заболявания. Съвременните технологии правят възможно борбата с тези вредители чрез топлинна обработка и излагане на ултравиолетова радиация. Въпреки това, паразитите се размножават толкова бързо, че понякога е по-лесно да се замени нещо с ново.
 • Усложнени грижи . За продукти с пълнеж от пера е много трудно да се грижи. Измийте ги у дома е изключително трудно. Като правило, при почистването, всички пера се сортират, почистват отделно от каналите, измиват се, сушат и само след висококачествено сушене се събират отново. Поне веднъж годишно такива продукти трябва да бъдат изложени на ултравиолетова радиация. Най-добре е да ги извадите и да оставите на слънце и течение.
 • Цена . Суровините за пълнене трябва да преминат през няколко етапа на почистване, обработка и сушене. Това изисква скъпо оборудване. От това следва, че качествена възглавница не може да бъде евтина.
 • Недостатъчна устойчивост . Перо възглавници, дори и с правилна грижа, няма да продължи дълго. презпет години, естественият пълнител започва да се разпада и продуктът губи положителните си качества.

Въпреки недостатъците на възглавниците от пера, те все още имат повече предимства. Следователно търсенето на тези неща не може да изчезне.

Правила за подбор

Изборът на възглавници следва да се подхожда внимателно. Струва си каша, миризма. Един добър продукт бързо се връща към първоначалната си форма, не скърца, не шумоли, и най-важното, не мирише.

Всеки член на семейството се нуждае от собствената си табла. Особено внимателно трябва да вземете продукта на детето. Дори най-добрата възглавница за перо може да бъде източник на алергия за домакинствата.

Наперник за такъв пълнител трябва да е плътен, но приятен на допир. Малките пера излизат изпод тъканта, което прави съня неудобен. Избирайки цвят, трябва да погледнете светлите нюанси, които няма да се виждат през калъфката за възглавница.

Етикетът трябва да указва пълния състав на пълнежа и материала на наперник.

Правила за експлоатация

Полезният живот на възглавницата от перае около 5 години . През това време си струва да се измие 8-10 пъти (около 2 пъти годишно).

За борба с паразитите използвайтепочистване с пара .

Всяка година продуктът трябва да бъде дълбоко изсушен, за предпочитане на слънце. Тази процедура ще удължи срока на експлоатация с 2 пъти.

Препоръчва се също да издържат на възглавници за няколко часа на студено, което ви позволява да дезинфекцирате писалката.

Заключение

Възглавница от перо - екологично чиста,така да се каже, продукт. Той притежава редица достойни качества, благодарение на които продуктът е служил на нашите предци от много години. Сега учените приписват на него все повече и повече нови недостатъци, предлагайки да замени естествената писалка със синтетичен аналог. Обаче фактът, че синтетичните пълнители също имат редица положителни и отрицателни характеристики, е пропуснат.

Избирайки качествена възглавница от пера, купувачът получава натурален продукт, който, ако се грижи за него, ще продължи дълго време.