Цвекло и сок от цвекло - ползите и вредите

Цвеклото е зеленчукова култура, позната на всички в нашата страна. Този зеленчук се използва широко в домашното готвене. Например, трудно е да си представим такива популярни ястия като "херинга под кожено палто" или винегрет без пурпурно цвекло. Коренът е не само вкусен, но и изключително полезен продукт за нашето тяло. Цвеклото може значително да подобри здравето, да подобри имунитета и да намали риска от много заболявания.

Какво друго е добро за пурпурен зеленчук за здраве и може ли да навреди? Относно свойствата на корена, неговия състав и въздействие върху човешкото тяло - по-късно в статията.

Цвекло - Какво трябва да знаете за културата

Отглеждането на лилавата коренова култура започна отдавна в древните средиземноморски държави. Апетитният зеленчук е не само част от разнообразните ястия на древните хора, но също така се счита за изключително полезен, способен да излекува много заболявания с продукта. Високо оценени лечебните свойства на цвекло в Русия - нашите далечни предци започнаха да ядат кореноплодни преди много стотици години, още през 10 век.

Плодовете от цвекло иматбогат витаминно-минерален състав , те имат много положителен ефект върху организма. Добре познати ползи от продукта за храносмилателната система. Не за нищо цвекло отдавна се използва в народната медицина за лечение намного заболявания на стомаха и червата.

Той има зеленчук иприятен вкус , поради което е част от много ястия от местни и чуждестранни кухни (например, салати, супи, печене, някои напитки), използвани в производството на консерви и кисели краставички. Не забравяйте, че захарта се прави от цвекло.

Освен това сокът от цвекло също е полезен за здравето, но по-долу за него.

Полезни свойства

 • Струва си да се отбележи, че кореновата културае полезна за здраве във всякаква форма- както сурова, така и варена. Особеност на цвеклото е способността да се запазят витамините и минералите в състава им, дори при термични ефекти.
 • Плодовете от цвеклоса богати на витамини от група В , необходими за нормалното функциониране на организма. Тези витамини са включени във важни метаболитни процеси, контролират работата на кръвоносната система, а именно синтеза на кръвни клетки.
 • Фолиева киселина () Витамин В9 ) помага на организма да се бори с инфекциите и бактериите, предотвратява образуването на ракови клетки, подобрява имунната система.
 • Тиамин (В1)участва в разграждането на мазнини, въглехидрати и протеини, които се доставят с храна. В допълнение, този елемент е необходим за здравето на нервната система и мозъчната функция. Дефицитът на тиамин може да причини много умствени и неврологични заболявания, намалена умствена активност и проблеми със съня.
 • Витамин В5също участва в метаболизма и контролира работатахраносмилателната система и стомашно-чревния тракт.
 • Пиридоксин , съдържащ се в цвекло, подобрява психичното състояние и има общо укрепващо действие върху организма. Без този витамин увеличава умората, слабостта, влошаването на кожата, косата, ноктите.
 • Коренът от зеленчуци е богат наестествени антиоксиданти- вещества, които помагат на организма да се бори с патогенните бактерии и служи за превенция от появата на рак. В допълнение, антиоксидантите забавят стареенето и износването на вътрешните органи.
 • Желязо ,кобалти гореспоменатите витамини В подобряват системата на кръвообращението, нормализират хемоглобина и намаляват риска от анемия и анемия.
 • Лилавият зеленчук е изключително полезен занормализиране на работата на храносмилателната система . Цвеклото улеснява процесите на храносмилането, подобрява чревната микрофлора и, с леко слабително действие, предотвратява появата на запек и застой на храната в организма.
 • Препоръчва се понякога да се прекарватгладни дни на плодове от цвекло , тъй като зеленчукът е способен да почисти стомашно-чревния тракт от шлаки и токсини.
 • Цвекло с редовна консумация намалява риска от заболявания на стомаха. Може да се използва (варено) при гастрит, язви, чревни нарушения.
 • Коренната реколта ще бъде полезна запревенцията на диабета , тъй като е в състояние да нормализира нивата на кръвната захар и холестерола.
 • Струва си да се отбележи, че цвеклотосъдържаестествени влакна , подобрява храносмилането и насърчава насищането на тялото.
 • Лилавите зеленчукови ястия помагатза ускоряване на метаболизма , насърчават загубата на тегло и ефективната загуба на тегло от излишни килограми.
 • Сокът от плодове от цвеклоблагоприятно влияе върху сърдечно-съдовата система , подобрява притока на кръв и укрепва имунната система.

Възможна вреда

 • Не се препоръчва да се ядат кореноплодни за хора, страдащи от диабет.
 • В случай на стомашни нарушения (отравяне, диария) си струва да се откаже от цвекло, тъй като зеленчуците имат слабително действие и могат да влошат състоянието на пациента.
 • Гастрит и язва на стомаха също са противопоказания за употребата на пурпурни кореноплодни растения.
 • Плодовете от цвекло измиват калция от организма и следователно могат да бъдат противопоказани за хора със заболявания на опорно-двигателния апарат, повишена костна чупливост.

Съвети

 1. Много добро за здравето, особено за съдове, сок от цвекло. Тя се прави по следния начин: пулпа от цвекло се раздробява и след това сокът се изцежда от него. Голямо улеснява процеса на сокоизстисквачка, но можете да го направите и без него.
 2. Преди да изпиете питие, оставете го да вари няколко часа.
 3. Препоръчва се да се пие не повече от половин чаша дневно. Сокът е превенция на сърдечно-съдови заболявания, в допълнение, укрепва имунната система и допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система.
 4. За лечение на запек, трябва да се ядат 1 варен цвекло на ден. Зеленчуците имат слабително действие и улесняват справянето с проблема.

Заключение

Цвеклото е склад на витамини и хранителни вещества. Виолетовият зеленчук е необходим за подобряване на здравето и имунитета, подобряване на функциите на храносмилателната система, предотвратяване на рак и сърдечни заболявания.