Пчелният прашец - ползите, вредата и начина на вземане

Пчелите в хода на своята жизнена дейност произвеждат най-ценните хранителни продукти, от които се нуждаят, за да живеят и възпроизвеждат потомство. Те са безценен източник на храна и лечение за хората. Един от най-популярните отпадъчни продукти на пчелите е перга.

“Пчелен хляб” - това име се използва от любителите на пчелите поради факта, че този специален деликатес е основната храна за отглеждане на ларви на насекоми.

Какво се нарича perga

Това епастообразна субстанция , състояща се от цветен прашец, който крилатите работници въвеждат в кошера, и ензими, прибавени от насекомите към него в процеса на полагане в медена пита. Цветът на "пчелния хляб" зависи пряко от цвета на поленовите зърна. Те могат да бъдат бели, жълти в различни нюанси, розови, червени, лилави и дори кафяви. Пчелната храна в пчелните пити се полага в слоеве, а цветовете във всяка колона се запазват както при полагането.

Необходими са около три седмици за преобразуване на цветен прашец. Това променя свойствата и състава на новообразувания продукт. Съхранява се много по-дълго и запазва лечебните си свойства поради действието на съдържащата се млечна киселина. Вкусът е сладък с кисел вкус, консистенцията е вискозна, напомнящамек ирис.

Наборът от вещества и елементи, които са в състава на ферментиралия полен, е много разнообразен и наситен. Той съдържа:

 • Естествени захари : глюкоза, захароза, фруктоза.
 • Аминокиселини : глутаминова, аспарагинова, аланинова, лизинова, левцинова и др.
 • Мастни киселини : стеаринова, олеинова, палмитинова, лауринова и други.
 • Витамини : А (ретинол), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (никотинова киселина), В6 (пиридоксин), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), D (холекалциферол), R (рутин).
 • Микро- и макроелементи : магнезий, калий, желязо, йод, хром, силиций, калций, фосфор, кобалт.

Какви са ползите

Разнообразието от полезни компоненти на perga позволява да се използва за лечение на много заболявания, както и за предотвратяване и подобряване на имунитета. Използва се в такива случаи:

 • Поради голямото количество желязо, което се съдържа в него се използва за анемия, той подобрява състава на кръвта. Наличието на витамин К увеличава съсирването му.
 • Тъй катоизточник на протеин , ферментиралият прашец се консумира от хора, които изпитват голямо физическо натоварване, а също така е полезно за децата по време на техния растеж. Нейните компоненти допринасят за правилното развитие на мускулната тъкан. Протеиновото съдържание на "пчелен хляб" е 5 пъти по-голямо от говеждото месо. Вегетарианците и хората, които по някаква причина не ядат месо, ще запълнят липсващото количество протеин.
 • Високо съдържание на калий допринася за стабилната работа на сърцето, помага за отстраняване на излишната течност от тялото.
 • Магнезият , който се съдържа в продукта в значително количество (до 25%), стабилизира нервната система, подобрява паметта, повишава концентрацията. Използването на това лекарство е полезно за стреса.
 • Витамин А , който се съдържа в пчелния хляб, е важен за зрителната функция. Особено е необходимо за тези, които прекарват голямо количество време в компютърното оборудване. При интензивна работа на човешките зрителни органи, приблизително същото количество енергия се изразходва както при физическо натоварване.
 • Естествените антибиотици , които се съдържат в продукта, ще спомогнат за справянето с обикновената простуда. 2-3 дни след началото на приемането инфекцията спира. Превантивната употреба ще предпази от вирусни заболявания.
 • Много е полезно да използвате перга по време на бременност, тъй като тя съдържа всички микроелементи и витамини, коитоукрепват майчиния организъм . Приемането на изкуствени витамини ще донесе много по-малко предимство.

Противопоказания за употреба

Всяко лекарство или лекарство има свои противопоказания. Ферментиралият прашец не е изключение. Не може да се използва в следните случаи:

 • При онкологични заболявания етап 3-4.
 • В нарушение на функцията на метаболизма в организма.
 • При образуването на маточни фиброиди при жените.
 • С тежка болест.
 • В случай на алергияреакции.

Необходимо е строго да се следи количеството на консумирания продукт, да се спазва дневната доза на прием. Превишението заплашва развитието на хипервитаминоза, което може да доведе до нарушаване на целия организъм или индивидуални системи.

Приемането на лекарства не е противопоказание за лечение на пчелни хлябове.

Начини на употреба: за болести и за профилактика

Има няколко начина за използване на пчелен хляб. Най-честата ерезорбция на гранулите в устата . Този метод дава незабавен резултат, хранителните вещества веднага започват да се вливат в кръвта.

Това природно лекарство може да се консумира под формата наинфузия . Приготвя се по следния начин: 20 g говеждо месо и чаша топла вода се смесват и се оставят да се варят около половин час. За употреба, съставът може да бъде леко загрят, но трябва да се помни, че със силно нагряване полезните свойства се губят.

Ефективно да се използва "пчелен хляб" под формата на маски и обвивки. Този метод на употреба дава положителен резултат за кожата, като я прави по-еластична и еластична, забележим е подмладяващ ефект.

Гранулите от това полезно вещество могат да се използват като добавка към билковия чай. Но преди добавянето се препоръчва да се охлади течността до 30-40 градуса, за да се избегне загубата на полезните свойства на продукта.

Дневните нива на прием за възрастни са 30–40 g за профилактика, 50–90 g за лечение. За деца на възраст 1-3 години, 5 g на ден е достатъчно, 10 g за възраст от 3-6 години и 20 g за 6-12 години.Бременните жени могат да консумират до 15 грама от този естествен витаминен комплекс.

Най-добре е да се яде парга сутрин преди хранене. За по-добро усвояване, дневната скорост може да бъде разделена на няколко части. Преди лягане е по-добре да не се яде, защото подсилващото действие на продукта може да ви попречи да заспите.

По-добре е тази природна медицина да се използва в курсове, за лечение - 3-4 седмици, за профилактика - 1-3 месеца. Прекъсванията трябва да са 1-2 месеца.

Обобщаване

Perga е много полезно лекарство, което помага за подобряване на тялото и допринася за предотвратяването на много заболявания. Трябва да го закупите в специализирани магазини, а още по-добре в битови пчеларски стопанства, където се гарантира закупуването на натурален пресен продукт. Трябва да се интересувате от условията на съхранение, тъй като в твърде влажната стая този ценен източник на енергия може да ферментира и да загуби своите лечебни свойства.