Citramon: какво е полезно и какво е вредно

Дълго време цитрамонът е едно от най-често срещаните лекарства. Предлага се в почти всяка аптека. В много случаи това лекарство ще бъде много полезно. Въпреки това е много вероятно вредата от прекомерната употреба. Ето защо е изключително важно да се знае максималната му доза и какви са признаците на предозиране. Също така обърнете внимание на списъка с противопоказания. Има болести, при които е абсолютно невъзможно да се приеме Citramon.

Какво е това

Citramon емного често срещано лекарство , което помага при главоболие, висока температура, прояви на хипертонична криза и др. Това лекарство може да елиминира махмурлука. Той се бори с неприятните усещания, свързани с тежките работни дни и дългите престои в запушена стая.

Предозиране, животозастрашаващо е много вероятно, ако приемате повече от една опаковка на ден. Опаковката обикновено съдържа 10 таблетки. При едно приемане е достатъчно 6 броя.

Следователно е наложително да използвате разумно приемането на въпросното вещество. Всъщност, повече не винаги означава по-добро. Следващата дискусия се фокусира върху ползите от Citramon, което му донесе заслужена популярност.

Лекарството се предлага на пазара.Продава се без рецепта.

Ползи

Широкият спектър от последици и ползи от фондовете се дължи на балансирания му състав. Той съчетава много успешноацетилсалицилова киселина ,парацетамоликофеин . Всички тези компоненти имат едно общо нещо. Всички без изключение са насочени към подобряване на мозъчното кръвообращение.

Ацетилсалициловата киселина има също друго име, не по-малко известна -Аспирин . Има свойства за разреждане на кръвта, поради което се наблюдава силно увеличаване на транспорта на кислород в мозъчните съдове. Това от своя страна провокира интензивен процес на метаболизъм и екскреция на вещества, които предизвикват болка. Тези съединения включват продукти на разлагане.

Парацетамолът есилен аналгетик с ненаркотичен тип . Има силни противовъзпалителни качества. Също така облекчава болката с най-различна тежест и има стимулиращ ефект. Струва си да се отбележи, че парацетамолът няма ефект върху самото заболяване и неговото развитие. Той само изглажда изразените симптоми.

Кофеинът увеличава притока на кръв, стимулира функционирането на миокарда и увеличава сърдечната честота, увеличава изпомпването на кръвния обем за 1 минута. Кофеинът също така повишава кръвното налягане.

Citramon има доста широка цел. Мнозина оценяват нейните ползи и ефективност. Повечето от прегледите за инструмента - хвалебствени. топрепоръчва се за употреба в следните случаи:

  Различни заболявания с възпалителен характер са в етап на влошаване (артроза, синузит, артрит, отит, ринит, ревматизъм, съдови спазми, както и сериозни състояния, свързани с инфекциозни заболявания) - като част от комплексната терапия.
 • Отстраняване на болкови синдроми с различен произход (зъб и /или главоболие, болки в ставите по време на възпалителни процеси).
 • Намаляване на температурата при настинки и грип.
 • Превантивни мерки за образуване на склероза и тромбоза на миокардни съдове.
 • Ангиологично използван като профилактично средство за превенция на исхемия в мозъчни съдове.
 • Ниско кръвно налягане.
 • В случай на пренапрежение при лица, занимаващи се с интелектуална дейност - лечение на признаци на зачервяване. замаяност, провокирана от продължителна монотонна работа. в условия на объркване, които са свързани с промяна в ситуацията (достъп до пренаселено място, представления за публиката, дълги и трудни преговори).
Очевидно е, че в много случаи разглежданото лекарство е истински помощник. Въпреки това, съществува категория лица, за които употребата на Citramone може да представлява сериозен риск за здравето и живота.

Вреди

Няма съмнение, че някой не трябва да злоупотребява и да надхвърля допустимите количества прием. Тя носи огромни вреди и рискове. В същото време някои може да не приемат това лекарство.Лекарството не може да се приема с:

 • Пептична язва в острата фаза.
 • Панкреатит в остра форма.
 • Болести от кръв - хемофилия и хеморагични събития.
 • Захарен диабет в тежка форма на курса.
 • Бъбречна недостатъчност и възпалителни процеси в бъбреците.
 • Чернодробна недостатъчност и цироза.
 • Тромбофлебит и съдова тромбоза.

Citramon съдържа вещества, които са много опасни при наличието на много заболявания в хронична форма. Ето защо тези, които страдат от тази или онази болест, трябва да са наясно с възможните последици от грешния си избор.

По-рано вече се говори за максимално допустими дозировки. Ако пренебрегнете това, тогава вероятността от предозиране е голяма. Тя може да бъде разпозната чрез следните симптоми:

 • Гадене, повръщане.
 • Диспепсия (диария, кръвни примеси в изпражненията, диария, газове).
 • Симптоми на тинитус, утежняващо главоболие или световъртеж.
 • Признаци на хеморагично кървене (обща слабост, бланширане на кожата, тревожност).
 • Тежко и внезапно изпотяване, тремор и липса на приток на кръв към кожата.
 • Предварителни разстояния (ако говорим за твърде високо съдържание в кръвта - повече от 300 микрограма на ml).

Освен това е възможнода бъде фатално . Повече от 20 таблетки (чифт опаковки) се считат за летален праг. Факт е, че с толкова много цитрамив организма настъпва животозастрашаващо увреждане. Например, има провал в здравето на бъбреците. Този процес и други подобни (разграждане на паренхимния компонент на черния дроб) са необратими.

За да се предотвратят подобни ситуации, е важно незабавно да се информира обществеността, че пренебрегването на предпазните мерки при приемането на Citramone е изпълнено с много сериозни и понякога тъжни резултати. В частност, това се отнася за младите хора, които често злоупотребяват с лекарството, за да елиминират махмурлук и главоболие.

Съвети и как да се прилагат правилно

Освен че са предпазливи относно избраната доза, съществуват и други общи насоки за приемане на лекарството. Изключително нежелателно е инструментът да се използва като анестетик за повече от 5 дни без прекъсване. Максимално допустимата сума на ден еот 2 до 3 броя . Като противогрипно средство цитрамон не трябва да се използва повече от 3 дни. Допустимото количество на ден е подобно на приемането като аналгетик.

Не е препоръчително да се дава лекарство на деца под 15-годишна възраст. Синдромът на Reye може да се появи в случай на грип или вирусна инфекция. Признаци на такива усложнения включват продължително повръщане, остра енцефалопатия и увеличаване на размера на черния дроб.

Като правило, за облекчаване на болката от всякакъв произход, намаляване на температурата, махмурлук и друго незадоволително благосъстояние, препоръчителната доза е 1 таблетка. Същото се отнася и за профилактиката. повторенприемането е разрешено само след6-8 часа . Безопасно количество - не повече от 6 броя през деня.

По отношение на употребата в кардиологията и ангиологията лекарството трябва да се използва само в кратки курсове. Това е необходимо, за да се предотврати вероятността от отравяне. Ако лечението е необходимо за доста дълъг период от време, тогава изборът е да се избере ацетилсалицилова киселина в комбинация с калиеви и магнезиеви соли (тези микроелементи са много важни за нормалната сърдечна функция, например за по-добра проводимост).

Ако лекарството се използва за контролиране на главоболие, тогава е необходимо да се знае, че често е резултат от развиваща се хипертония. Последното изисква подходящо лечение, така че при чести болкови синдроми си струва да се свържете с лекар, който да бъде прегледан.

Заключение

От гореизложеното може да се заключи, че когато се използва правилно, Citramon може да направи повече добро, отколкото вреда. Това ще помогне да се отървете от различни неприятни условия бързо и без големи финансови разходи. Парацелз, великият лекар на древността, веднъж каза, че едно и също вещество може да бъде едновременно лекарство и отрова в същото време. Тя зависи само от дозата.