Пастет: ползи и вреда за тялото

О, това е Франция! Шампанско и рокфор, коняк и шукрут, арманяк и камамбер, лучена супа и буйабес - всичко това беше представено на света от френските майстори на кулинарното изкуство и винопроизводството. Този списък е безкраен. Според великия философ и мислител, живял в епохата на Просвещението, Жан-Жак Русо: "може би няма да е достатъчно за цял живот да се опита всички шедьоври, сервирани по време на хранене на масата в моята велика страна."

Но списъкът с ястия и деликатеси не би бил пълен без друго ястие, произхождащо от Франция.Патее едновременно просто и изтънчено, многостранно и лесно разпознаваемо ястие.

Какво е пастет и неговите разновидности

Кулинарните дефиниции на пастета вероятно са толкова много, колкото неговите разновидности. Тя се нарича кръгла или правоъгълна торта и кайма или гъби и макаронени изделия от дивеч, риба или зеленчуци.

Ястието, което си представяме днес, когато произнесохме думата „пастет“, първоначално (през петнадесети век) имаше съвсем различен вид - ситно нарязано говеждо пълнене, пълнено в дебел слой тесто и приготвено във фурната. Някакъв вид торта, в която външната кора на хляб служи като форма за вътрешното съдържание - пастет и запазва своята свежест и сочност. Това е така терин .

Днес той се пече в специална правоъгълна форма, или в тестото, или без него. Ние имаме това ястие се появява в края на осемнадесети век и е много любители на благородството, който приветства всички французи.

В романа „Евгений Онегин“ патето се нарича „Неустойчив пай в Страсбург“ . В днешно време теринът може да бъде ястие от всеки ден, състоящо се например от нарязано пилешко месо с добавка на билки или шедьовър на кулинарното изкуство, направено от 25 съставки, включително нежен телешки и гъши дроб, луда и трюфели.

Riyetе друг вид пастет с по-твърда текстура, първоначално направен от свинска каша. По-бедните французи добавиха свинско уши и карантия към този пастет. Месото беше смачкано и изгаряно дълго време. След това пастетът се поставя в контейнери и се пълни с мазнина отгоре, която, докато замръзва, образува защитен слой. Riyet е продукт на продължително съхранение.

И разбира се, не бива да се споменава френският деликатес -пастет от гъши дроб , от нежния черен дроб от гъски, захранван със специална система. Това е много популярно ястие по целия свят.

Имаме по-популярен чернодробен пастет от животни или птици (пилета, пуйки). В Грузия това ястие често се прави от боб. По рафтовете на магазините в големи количества консервираният продукт вече е готов за употреба.

Полезни свойства на пайове от различни продукти

\ t

Равнището на полезните свойства на паста зависи от товаосновните продукти и свързаните с тях съставки, от които се приготвят.

  Полезността на чернодробната пастет е очевидна. Съдържапочти цялата гама от витамини от група , които благоприятно влияят върху функционирането на сърцето, поддържат нормалното състояние на нервната система, участват в укрепването на имунната система и спомагат за борбата със стреса и нервното напрежение. Съдържанието на витамин А в чернодробната паста спомага за запазване на красотата и младостта на кожата, предотвратява стареенето на целия организъм.
 • Терин (черупки без тестени изделия), направени от пилешко или пуешко филе, е богат наживотински протеин , който лесно се усвоява и помага на организма да поддържа нормално физическо състояние. Такъв пастет, поради ниското съдържание на мазнини и метода на приготвяне, е нискокалоричен и може да се използва като диетично ястие за черва и стомашни заболявания. Терин от филе от птици е чудесно за еднодневна диета или гладно.
 • Свинският риет е богат на протеини . Чрез консумацията на тази пастет можете да получите витамини и микроелементи: токоферол (Е), рибофлавин (В2) и тиамин (В1).
 • Пастет от гъби, който бързо се подготвя . "Горско месо", богато на растителни протеини, нискокалорични. Гъбената паста съдържа фосфор, който е отговорен не само за благосъстоянието, но и за състоянието на зъбите и костната тъкан.
 • Патеперфектно удовлетворява глада, за тях е лесно да получат достатъчно . Всички разновидности на това ястие имат благоприятен ефект върху перисталтиката.на червата.

Може ли да има вреда от яденето на различни видове патети

.

Говорейки за вредното въздействие на сортовете пастет върху тялото, е необходимо да се замислим върху няколко точки.

 • Честото потребление на пасти, приготвени от черен дроб или месо от птици и животни, риба (т.е. продукти с високо съдържание на протеин), можеда се отрази неблагоприятно върху работата на бъбрецитеи да предизвика обостряне на хронични заболявания на пикочния мехур. Прекомерното количество протеинови храни от животински произход допринася за натрупването на пурини (пикочна киселина), които могат да провокират различни заболявания. Например, при по-възрастните хора, артритът може да се влоши и да развие подагра.
 • Холестеролът се увеличава в пайове. От всички разновидности на това ястие, лидерът е най-вкусният представител - гъши дроб. Той съдържа 530 mg холестерол, а при пилето - 135 mg. И това е с препоръчителните дози за хранене на здрав човек до 300 мг на ден, и за нарушения на работата на сърцето - не повече от 150 мг.
 • Говорейки за риета от свинско месо, е необходимо да се помни, че продуктътсъдържа голямо количество мазнинаи е достатъчно калоричен.
 • Най-често пастетът се използва с хляб, а нивото на гликемичния индекс се увеличава. Това трябва да се помни от хора с скокове в нивата на кръвната захар.
 • Честата употреба на консервирани пасти, продавани в магазините, може да навреди на организма. Сгъстители, консерванти и другисвързани компоненти не могат да донесат ползи. Най-простото, което заплашва любителите на такава храна, езатлъстяване .

С какво и как да се сервират пасти

Всички видове пайове - голяма закуска. Те се смесват красиво с бяло или червено вино. Терините могат да се сервират студени на голямо блюдо, предварително нарязани на равни, тънки парчета. Reyet е добър с препечен пълнозърнест хляб.