Терпентинови бани: ползите и вредите

Лечението с терпентинови бани е въведено в медицинската практика от руския геронтолог и натуропатA. Zalmanov . в началото на 20-ти век. Ученият е в състояние да идентифицира пряката зависимост на нормалната жизнена активност на организма от функционалната жизнеспособност на капилярното легло.

Той основава научните си наблюдения върху теорията за регулацията на периферното кръвообращение, според която стагнацията и тромбозата в микросолите на органи и тъкани водят до стареене и заболявания на човека. Той развива и клинично оправдава нов балнеологичен метод - рехабилитация с сладководни бани с добавяне на терпентинови емулсии.

Еликсир на безсмъртието

Тази фигуративна дефиниция е дадена от A.S. Термалинът Zalmanov gum - пречистено природно терпентиново масло - продукт на термична дестилация на смола от иглолистни дървета. Местни дразнещи ефекти и антимикробни свойства на лечебно средство са известни на хората за много дълго време. Заболяващи рани противовъзпалителни мазила, компреси и превръзки със сафений се използват в медицината от древни времена.

A.S. Залманов предложи нов аспект от използването на терпентиново масло - общото въздействие върху човешкото тяло чрез терпентинови бани. тотвърдят, че такива процедури, чрез активиране на кръвния поток на капилярното ниво, като по този начин подобряват снабдяването с кислород и хранителни вещества на тъканите, спомагат за повишаване на тяхната жизнеспособност.

За практическото прилагане на новата балнеологична методология учените разработиха състав на специални смеси -терапевтични емулсии :

 • Бели смеси се приготвят с терминан от смола, разтворен в дестилирана вода, сапунен прах, салицилова киселина.
 • При производството на жълти емулсии терпентинът се смесва с рициново масло, олеинова киселина, вода и сода каустик.
Баните с бяла терапевтична смес се характеризиратс ясно изразен аналгетичен ефект . Високата концентрация на изгаряне на терпентиново масло в жълтата емулсия води до по-голямо съдоразширяващо действие. За да се избегне дразнене на кожата, към нея се добавят рициново масло и олеинова киселина.

Механизъм на ефективност

Най-активното вещество на емулсиите на венците на Zalmanov е терпентин, компонент от терпентин, който е комплекс от естествени етерични масла, терпени и терпеноиди. По време на водната процедура, при контакт с човешката кожа, те имат ясно изразен дразнещ ефект. В отговор на негативното влияние на околната среда в околните тъкани, серия от последователни защитни локални физиологични реакции протича рефлексивно:

 • Капилярите са разширени.
 • Пропускливостта на техните стени се увеличава.
 • Периферният кръвен поток се засилва.
 • Притокът към тъканите на прясна кръв се увеличава.
 • Наситеността на клетките с кислород и хранителни вещества се увеличава.
 • Процесите на клетъчен метаболизъм се активират.
 • Ефективността на оползотворяване на O2и усвояването на жизненоважни компоненти се увеличава.
 • Подобрява евакуацията на токсични продукти от клетъчния метаболизъм.

Резултатът от набор от физиологични реакции, протичащи в човешкото тяло, докато се приемат терпентинови бани, е рязко увеличаване на клетъчната жизнеспособност, регенеративните и репаративните способности на тъканите.

Освен терпентин, в емулсията Zalmanov се въвеждат допълнителни терапевтични компоненти, вещества, които неутрализират риска от изгаряния и дразнене на кожата, технически добавки:

 • Салицилова киселина , с ексфолиращи, антимикробни и противовъзпалителни ефекти.
 • Олеинова киселинаирициново масло , покриваща кожата с най-тънкия защитен мастен филм.
 • Натриевият хидроксиде техническа емулгираща добавка.
Много производители обогатяват традиционния състав на емулсиите с етерични масла и маслени екстракти от лечебни растения. Много често се предписват терпентинови вани със смес от бели и жълти емулсии.

Спектър на полезните ефекти

Курсовата употреба на терпентинови бани допринася за нормализирането на периферното кръвообращение, почистването на стените на капилярите,възстановяване на тяхната пропускливост. Процедурите стимулират метаболитните процеси в организма, имат противовъзпалителни и аналгетични ефекти.

Баните с гореща бяла смес се характеризират с изразени дразнещи, аналгетични и стимулиращи ефекти. Те се назначават от:

 • Пациенти със заболявания на периферната НС - с радикулит, плексит.
 • Ранени с наранявания на опорно-двигателния апарат.
 • хипотензивна.

Предлага се жълта емулсия с мек, приятен за кожата ефект, който ефективно понижава кръвното налягане:

 • Хипертензивни средства.
 • Пациенти с атеросклероза облитериращи.
 • С подагра.
 • Пациенти с деструктивно-възпалителни лезии на ставите - полиартрит, артроза, остеоартроза.

Показани са емулсионни вани:

 1. Пациенти с дегенеративно-възпалителни лезии на периферната нервна система - полиневрит, парализа, церебрална парализа.
 2. При вазоспастични синдроми - болест на Рейно, хипертония с различен произход.
 3. Пациенти в отдалечени периоди след инфаркт и инсулт.
 4. При хронични възпалителни процеси на женската репродуктивна система.

Използването на терпентинови бани сред хората, борещи се със затлъстяването, е широко търсено.

Възможни усложнения и вреди

Възлагането на терпентинови бани на пациент трябва да се извършиот квалифициран специалист . Необосновано използване на балнеологична процедура може да бъде непоправимоуврежда следните категории пациенти:

 • При остър стадий на дерматологични заболявания.
 • При нестабилни сърдечно-съдови заболявания, като хипертонична криза, прогресивна ангина пекторис, изразена циркулаторна недостатъчност, в периодите преди и след инфаркт и удар.
 • С онкологични процеси.
 • С тенденция към външно и вътрешно кървене.
Използването на терпентинова баня може да повлияе неблагоприятно на хода на бременността, да повлияе неблагоприятно на качеството на млякото по време на кърмене. При хора с непоносимост към терпени, процедурата може да провокира появата на различни форми на алергична реакция, от местна кожа, до обща, животозастрашаваща и здравословна. Вани с терпентин не са предназначени за деца под 10 години.

Предупреждение: Курсът на балнеолечението трябва да бъде предписан и проведен под наблюдението на специалисти. Преди започване на лечението се консултирайте с лекар.

Основни правила за прилагане

Лечението с терпентинови бани се извършва чрез краткотрайни интермитентни курсове - съгласно10–15 процедури всеки ден в продължение на един месец . Продължителността на всяка процедура, при условие че температурата на водата в банята се поддържа между 37-380C, не трябва да надвишава15-20 минути .

 1. Необходимо е да се спазва оптималната степен на потапяне на тялото в течност, оставяйки зоната на сърцето над водата.
 2. В края на процедурата, без да се изплаква под душа, трябва да се увива в лист, хавлия инезабавно лягайте под покривалото.
 3. Стани от леглото, дресирането трябва да е само след окончателното завършване на процеса на изпотяване.
 4. В рамките на един час след края на процедурата е невъзможно да се преохлажда.
 5. Много е важно да се следи кръвното налягане по време на целия курс на балнеолечението.

Появата по време на балнеологична сесия на дискомфорт, тежко изгаряне, повишаване или понижаване по време на лечението на кръвното налягане под или над границите на „работното кръвно налягане“ е сигнал за прекратяване на процедурите, което показва необходимостта от консултация с Вашия лекар отново.

Балнеологичната методология на Залманов, която използва възможностите за въздействие само на вещества и фактори от естествен произход, е получила заслужено признание и широко разпространение в целия свят.

Терпентиновите бани се използват в санаторно-курортните клиники, във физиотерапевтичните отделения на поликлиники. Използват се в възстановителната спортна медицина, в различни рехабилитационни и козметични центрове.