Постенето дни - ползите и вредите за тялото

Всеки човек се грижи за здравето си и постоянно търси начин да подобри външното и вътрешното състояние на тялото си. Всеки организъм е уникален и това, което подхожда, е малко вероятно да подхожда на друго, следователно няма единна рецепта за дълголетие и благополучие.

За да водят здравословен начин на живот, на пръв поглед, изглежда, че е много трудно, но само началото, човек може веднага да усети прилив на сила и енергия. Според резултатите от много проучвания учените са стигнали до заключението, че човешкото здраве зависи до голяма степен от неговото хранене. Един от най-известните и достъпни начини да подобрите здравето си е да организирате ден на гладно .

Какво е ден на гладно?

Пощенски ден - това е начин да се помогне на организма да се отърве от натрупаните шлаки и токсини, като използваспециална диета , като основно е моно диета или диета, за която е разрешен само един продукт. За да поддържат и подобрят здравето си, лекарите препоръчват организирането на тялото веднъж седмично. В идеалния случай, човек комбинира гладно ден с посещение на баня или сауна, защото там е, че отделителната функция на кожата се подобрява и излишната течност се отстранява от тялото.

През деня на разтоварване се препоръчваобичайната диета и е по-добреда не се яде изобщо . В този случай тялото е гарантирано за почивка и почистване. Не забравяйте само за адекватното използване на вода, средно по 15 мл на 1 кг тегло. За ден на гладно можете да изберете всеки ден от седмицата, който е най-удобен за човек.

Възможно е да се планира разтоварването на организма в неделя, за да се подготви организмът за трудна работна седмица или, напротив, да се избере петък, за да се даде почивка на храносмилателната система преди наситен уикенд.

Ползите от дни на гладно за организма

Много известни специалисти по хранене отбелязват очевидните предимства на гладуващите дни. Според авторитетното им мнение могат да се разграничат следните предимства на гладуването:

 • При редовно спазване на дните на гладуване и задържането им в същите дни, можетеда отслабнете . Ефектът от намаляването на теглото може да се постигне с нискокалоричен вид храна. Най-подходящи за тази цел са ябълковите или кефировите гладни дни.
 • Останалата част от храносмилателната системае друг аргумент в полза на провеждането на дни на гладно. Нашата храносмилателна система отдавна страда от висококалорични, мазни, пикантни или сладки храни.
 • Червата започват да работят по-добре , поради намаляване на количеството консумирана храна.
 • Състоянието на кожата се подобрява.
 • Според резултатите от много проучвания група хора, които редовно са прекарали гладни дни, са имали намален риск от развитие на много опаснизаболявания.
 • В тялото , метаболитната скорост се увеличава , а изгарянето на калории е по-интензивно.
 • Появява сеусещане за лекота по цялото тяло . След гладните дни, човек постепенно се научава да бъде по-селективен в храната и предпочита здрави и нискокалорични храни.

Увреждане на гладното време за тялото

Въпреки големия брой очевидни предимства, съществуват много недостатъци. Не сляпо вярвайте в изключителната полза от дните на гладуване, като се има предвид уникалността на всеки отделен организъм.

 • Главоболието може да започне от резки промени в диетата и да се ограничи до познатите храни и количеството консумирана храна . Също така често се забелязва намаляване на концентрацията, объркване, замаяност, слабост.
 • За проблеми със стомашно-чревния тракт,може да се влоши гастрит и стомашни язви . Моно-диета под формата на ябълки или кефир допринася за прекомерното образуване на стомашен сок и повишава киселинността му, което причинява вреда на стомашната лигавица. Затова се препоръчва да се консултирате с лекар и да обсъдите възможността за постинг на ден.
 • Стресът за тялото , който по-късно може да доведе до здравословни проблеми, които надвишават ползата от гладни дни.
 • Краткосрочна загуба на тегло , която се дължи главно на загуба на вода. Въпреки това, на следващия ден, човек се връща към обичайния начин на хранене и всичко останалопопълва всички загубени калории.
 • Ако целта на деня на разтоварване е да се намали теглото, тогава вероятността от повреда и потребление на следващия ден е 2-3 пъти повече от нормалната норма на храна.
 • Диетичен дисбаланс . По време на гладното време, тялото не получава достатъчно от необходимите протеини, мазнини и въглехидрати.

Как да прекараме един бърз ден

Преди да имате ден на гладно за вашето тяло, трябва да следвате някои правила:

 1. Необходимо епостепенно да се подготви тялотоза ден на гладно, за да се сведе до минимум стресът. За да направите това, се препоръчва в деня преди да се откаже от вечеря или да се замени тази храна с чаша кефир.
 2. Започнете деня на гладуване счаша топла вода , в която, ако няма противопоказания, можете да добавите резен лимон. Тази напитка ще подготви стомашно-чревния тракт и ще започне метаболитните процеси в организма.
 3. На този ден се препоръчва храна да бъде разделена на 5-6 приема, за да не се чувства глад. Възможно е и повече, но обемът на консумираната храна на ден не трябва да бъде голям.
 4. Не ограничавайте количеството на водата . Адекватният прием на вода ще подобри състоянието на тялото и ще помогне на тялото да се справи със стреса, намалявайки количеството консумирана храна.
 5. На този ден е по-добре да се изключи всеки физически или психически стрес ида се посвети на почивката .
 6. Започването на следващия ден след деня на разтоварване също е по-добро оточилатопла вода .

Практиката да се държат дни на гладно е известна отдавна. Този ден ви позволява да се отпуснете на храносмилателната система, без да лишава тялото от полезни и хранителни вещества. Въпреки това, използването на гладни дни е пряко пропорционално на редовността и коректността на тяхното поведение.

Също така е необходимо да се помни, че денят на гладуване е един от компонентите на здравословния начин на живот и балансирано хранене.